Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація неминуча? Що буде з тими, хто ігнорує повістку у дверях

Якщо ви свідомий громадянин, то варто прийти до військкомату та виконати всі необхідні вказівки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повістки отримують усі військовозобовʼязані

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація, а тому військовозобовʼязані продовжують отримувати повістки. Іноді такі документи вручають неправильно. Однак чи буде покарання за неявку у такому випадку?

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів сайту Pro Гроші, чи можна ігнорувати повістку у дверях або поштовій скриньці.

Якщо людина отримує повістку будь-яким чином на базарі, на пішохідному переході, на блокпості, чи виймає повістку з поштової скриньки, то, звичайно, як свідомий громадянин, вона повинна виконати всі ті дії, які заначені в документі. Тобто зʼявитися у вказане місце та у вказаний час. Але, якщо немає жодних підтверджень того, що людина отримала цю повістку, то і притягнути її до відповідальності буде практично неможливо, – говорить експерт.

Якщо ж вам зателефонували з військкомату, але ви також не зʼявилися, то покарати вас за це ніхто не зможе.

Що стосується телефонних повісток, коли вам зателефонували й сказали явитися у військкомат і так далі, то вони законодавством непередбачені. Тому ви маєте право не виконувати ці накази й притягнути до відповідальності вас за це не зможуть, – додав експерт.

Але, якщо ви свідомий громадянин і вам зателефонували з військкомату, то варто виконати свій обовʼязок, прийти до військкомату та виконати всі необхідні вказівки.

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю III групи

Відповідно до українського законодавства, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

У цій статті закону чітко не вказано групу інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю не підлягають мобілізації. Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, людей з інвалідністю III групи можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Раніше ми пояснювали, як українці можуть оскаржити рішення МСЕК про призначення групи інвалідності. Також ми розповідали, чи підлягають мобілізації чоловіки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.