Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки платять за сурогатне материнство в Україні – суми виплат у 2023 році

Розповідаємо, скільки коштує виносити й народити дитину в якості сурогатної мами в Україні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні досить дорого коштують послуги сурогатної мами

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Процедура сурогатного материнства – дуже складний, але юридично захищений процес. Всі вимоги та умови для сторін регулюються законодавством і мають певні обмеження. Коштують послуги репродуктивної медицини – виношування і народження дитини для інших батьків – досить дорого, що робить їх популярними серед українок.

Сайт Pro Гроші розповідає, в яку суму обійдеться для безплідної пари сурогатна мати.

Основні виплати для жінки

Повноцінний процес складається з багатьох процедур і дій, які оплачуються окремо. Залежно від клініки, що займається репродуктивною медициною, загальна вартість для подружжя становитиме від 40 до 70 тисяч євро (від 1 600 000 до 2 800 000 грн). З цієї суми приблизно 20 тисяч євро (800 000 грн) належать сурогатній матері. Але розмір може збільшитися коштом додаткових витрат.

Основними виплатами жінці, яка народить дитину, є:

  • за перенесення ембріонів – 200 євро (8 000 грн), причому вони не повертаються у разі неуспішного запліднення;
  • за підтвердження вагітності – 200-400 євро (8 000-16 000 грн);
  • за кожен місяць виношування на компенсацію зусиль і вкладеного часу, а також підтримку здоров’я – 400 євро (16 000 грн);
  • за народження дитини та передачу біологічним батькам – в середньому 16 000 євро (640 000 грн).

Додаткові виплати та бонуси

Окрім основних, сурогатній матері надають додаткові виплати, якщо виникає потреба. До таких відносять, зокрема, будь-які хірургічні втручання, комфорт життя і пересування на пізніх стадіях вагітності, навіть мобільний зв'язок. Плюс за другу і третю участь у програмі також належать кошти "зверху". Загалом виплати та бонуси поза межами основних процедур такі:

  • пологи шляхом кесаревого розтину – 1 000 євро (4 000 грн);
  • доплата за народження близнят або двійні – 2 000 євро (8 000 грн);
  • повторне сурогатне материнство – 1 000 євро за другий раз і 2 000 євро за третій раз;
  • оплата мобільного тарифного плану, тобто дзвінків, повідомлень та доступу до інтернету;
  • компенсація транспортних витрат (на відвідування лікарень);
  • оренда квартири чи апартаментів, знімання готельного номера в тому населеному пункті, де відбудуться пологи.

Компенсації та штрафи

Може статися, що матимуть місце передчасні пологи. Залежно від тижня, на якому сурогатна матір народила дитину (до належного терміну), їй виплачують компенсацію:

  • з 23 по 26 тиждень – 2 000 євро (8 000 грн);
  • з 27 по 29 тиждень – 4 000 євро (16 000 грн);
  • з 30 по 33 тиждень – 6 000 євро (24 000 грн).

Плюс завжди існує загроза втратити дитину чи народити мертве немовля. Якщо медично вдасться довести, що провини сурогатної матері в цьому немає, вона додатково отримає 6 000 євро (24 000 грн). Це саме стосується виплат за передчасні пологи.

Варто розуміти, що вказані суми приблизні та фіксуються в договорі між біологічними батьками та сурогатною мамою. В документі обов’язково прописують розмір виплат у разі непередбачуваних ситуацій. Так само там зазначають штрафи для вагітної, якщо вона порушуватиме умови. Наприклад, не дотримуватиметься приписів лікаря, вживатиме заборонені речовини, куритиме тощо.

Скільки коштує народити дитину у приватній клініці

Раніше ми розповідали, що пологи в Україні – це дуже дорого. Менше доведеться заплатити у державних лікарнях, більше – у приватних закладах. Наприклад, у пологовому будинку Adonis (Київ) найдешевший пакет послуг для жінок коштує 45 000 грн, найдорожчий – 65 000 грн. Плюс є додаткові прайси, що включають вибір індивідуального лікаря, розширений перелік аналізів і процедур та ін.

Ще у столиці можна народити в клініці Isida, але варто бути готовим до значних витрат. Заклад надає чотири пакети послуг за такими цінами:

  • "Стандарт" – 49 900 грн;
  • "Природні пологи" – 71 000 грн;
  • "Комфорт" – 90 000 грн;
  • "Преміум" – 135 000 грн.

Ще одна популярна пологова клініка в Києві – "Лелека", де за звичайне народження немовля треба віддати 51 000 грн, а VIP-пакет коштує 127 000 грн. Окремо лікарі беруть за кесарів розтин (32 000 грн) і багатоплідну вагітність (22 600 грн).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пологова сумка стала "золотою" і розповідав, скільки грошей можуть витратити новоспечені батьки. Також ми повідомляли, що вагітним жінкам дозволять визначати дату початку відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.