Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи за військову тематику на рекламі – скільки доведеться заплатити бізнесу

У Раді хочуть унеможливити комерційну експлуатацію символіки військового опору

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Народні депутати пропонують запровадити штрафи за використання військової та патріотичної тематики з комерційною метою.

Про це йдеться у відповідному законопроєкті, який був внесений до Верховної ради.

Автори документа наголошують, що від початку повномасштабного вторгнення РФ підприємці почали подавати заявки на реєстрацію торгових марок на різні елементи військової символіки, назви постраждалих міст та військових операцій.

Прикладом є наступні продукти: "Героїчна Буча Комбуча", пиво "Герої не вмирають", сухарики "ЗСУ", ковбаса "ЗСУ", горілка "Привид Києва".

У Раді кажуть, що цю проблему слід вирішити на законодавчому рівні, а саме – унеможливити комерційну експлуатацію символіки військового опору.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею. Вона передбачає штрафи за продаж продукції, що містить символіку військового спротиву.

Нардепи хочуть запровадити такі покарання:

  • від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів у разі першого правопорушення (від 17 тисяч грн до 51 тисяч грн);
  • від трьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів з позбавленням права обіймати окремі посади на термін до трьох років у разі повторного правопорушення (від 51 тисячі грн до 136 тисяч грн);
  • від 10 тисяч до 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів з позбавленням права обіймати окремі посади на термін до трьох років, якщо правопорушення скоїла посадова особа з використанням службового становища або організована група, або якщо такі дії вчинено в особливо великому розмірі (від 170 тисяч грн до 255 тисяч грн).

Коли військовозобов'язаний має сплатити штраф за неявку до військомату

  • якщо людині вперше вручили повістку для уточнення облікових даних або проходження медкомісії, а вона не з’явилася до військкомату, застосовується адміністративна відповідальність – на військовозобов’язаного чекає штраф від 1 700 до 3 400 грн (для посадовців — від 3 400 грн до 5 100 грн);
  • якщо чоловік отримав повістку вдруге протягом року та знову не прийшов до військкомату, це карається штрафом у розмірі від 3 400 до 5 100 грн (для посадовців — від 5 100 грн до 8 500 грн).

Коли передбачена кримінальна відповідальність

Якщо проігнорувати повістку втретє та вчетверте (повістку-призов до лав ЗСУ та мобілізаційне розпорядження) загрожує серйозніше покарання. У тому випадку, якщо чоловік вже пройшов медкомісію, та його офіційно визнали придатним до військової служби, але він не з’явився до військкомату, настає кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п'яти років.

Хто може затримувати військовозобов’язаних

Затримувати військовозобов’язаних у разі, якщо вони порушили законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, можуть співробітники Національної поліції, які доставляють порушника до територіального центру комплектування.

Раніше ми розповідали, чи надсилатимуть повістки через "Дію". Також ми писали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.