Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що буде, якщо не стати вчасно на облік

Розповідаємо, яке покарання чекає на тих, хто ухиляється від військового обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення зумовило проведення загальної мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На військовий облік в Україні під час воєнного стану можуть стати як чоловіки, так і жінки віком від 18 до 60 років. Через мобілізацію під час війни, громадяни, які змінюють місце проживання, повинні стати на військовий облік в інших містах. Ухилянтів чекає адміністративна відповідальність.

Це зазначено у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Згідно з Законом України " Про військовий обов'язок та військову службу", громадяни України поділяються на наступні категорії військового обліку:

  • допризовники – підлягають приписці до призовної дільниці та взяттю на облік, за результатами проходження медкомісії визначається ступінь придатності до служби в армії;
  • призовники – приписані до призовної дільниці, у разі відсутності підстав для надання відстрочки – підлягає призову на строкову військову службу;
  • військовозобов'язані – перебувають у запасі для комплектування ЗСУ на випадок проведення мобілізації;
  • резервісти – проходять службу у військовому резерві та призначаються для доукомплектування армії;
  • військовослужбовці – проходять військову службу (строкову/за контрактом/по мобілізації) у ЗСУ.

Для того, щоб стати на військовий облік потрібно особисто прибути до військкомату.

Які документи потрібно взяти

  • заява про взяття на військовий облік;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • військово-обліковий документ;
  • свідоцтво про народження дітей (якщо є);
  • лист вибуття з ЖЕКу.

Відповідальність за ігнорування військового обліку

При цьому невиконання військовозобов'язаним обов'язку щодо постановлення на військовий облік є порушенням правил військового обліку та призводить до адміністративної відповідальності. Згідно із ч. 2 ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ухилянтам передбачається штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 850,00 грн до 1700,00 грн.

У разі ухилення від військового обліку після попередження, громадянин притягується до кримінальної відповідальності. Згідно з ст. 337 ККУ передбачається штраф розміром від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 5100,00 грн до 8500,00 грн, або виправними роботами на строк до 1 року.

Варто нагадати, що постановка на військовий облік не означає автоматичну мобілізацію. Узяття на військовий облік означає лише те, що держава знатиме про тих людей, яких у разі необхідності вона може мобілізувати.

Військовий облік для жінок

Міноборони відтермінувало взяття жінок на військовий облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ 6 вересня підписав міністр оборони Олексій Резніков.

У Міноборони працюють над тим, щоб зробити військоблік для жінок добровільним (окрім медиків). У чинному законі йдеться про обов’язковий облік.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації

Згідно тексту документу, можуть бути заброньовані військовозобов’язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб армії
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими КМУ

Крім того, депутати ухвалили законопроект №7678 про внесення змін до закону про військовий обов'язок та військову службу щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час військового стану.

У цьому документі сказано, що українці, у яких є троє і більше дітей віком до 18 років, можуть бути звільнені зі служби. Ці люди можуть йти служити за власним бажанням, але примусово мобілізувати не будуть.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, як на економіку Росії вплинула оголошена часткова мобілізація та як постраждали акції та рубль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.