Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб проводка точно витримала: як користуватися електрикою після ввімкнення світла

Фахівці пояснили, як убезпечити електромережі власного будинку від перенавантаження в зимовий період

Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як не спричинити аварійні відключення

Колаж: Pro Гроші

Після низки масованих ракетних ударів РФ електроенергія українцям подається погодинно. Однак багато людей після появи світла починають активно використовувати потужні електроприлади, що може спричинити аварійне вимкнення.

Про це попередили у Державній інспекції енергетичного нагляду України.

Як правило, коли вмикається світло, більшість українців намагаються скористатися можливістю розв’язати поточні проблеми: прибратися, попрати, попрасувати. Тобто, використовують потужні електроприлади.

Окреме навантаження на електромережі здійснюють електричні обігрівачі, адже їхнє використання стрімко збільшується в зимовий період.

Через це українцям радять пам'ятати, що електропроводка у квартирах і будинках зазвичай розрахована на споживання 1,5-5 кВт. Якщо навантаження перевищує норми, то можуть бути аварійні вимкнення цілих будинків або навіть кварталів.

Як уникнути аварійних вимкнень

Для цього потрібно максимально відмовитися від перевантаження електромереж у зимовий період. Крім того, необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  • Купувати енергоефективні пристрої. Як правило, їх потужність вказується виробником. Пам’ятайте, чим менша потужність, тим краще. Особливу увагу слід приділяти енерговитратним пристроям, таким як обігрівачі, електропечі, холодильники, бойлери, електрочайники та праски.
  • Уникати пікових годин навантаження. Сьогодні цей час становить з 7:00 до 23:00. На ці години випадає пік одночасного навантаження на мережі та перевищення як в окремо взятій квартирі, так і в районі.
  • Перейти на нічний режим енергоспоживання. За можливості скоротіть використання або використовуйте опалювальні прилади, посудомийні й пральні машини в нічні години. Це дозволить уникнути непотрібних сплесків навантаження і заощадити до 50% на "нічному" тарифі.
  • Розподіляти навантаження. Вмикайте найбільш потужні електроприлади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Їх внутрішньобудинкові мережі, як правило, не розраховані на високі навантаження.
  • Дізнатися телефон електрика. Запишіть номер електрика вашого ОСББ або обслуговуючої ваш будинок керуючої компанії. Саме в їх зоні відповідальності знаходиться обслуговування і ремонт усіх внутрішньобудинкових мереж.

Якщо світло вимкнулося через перенавантаження, потрібно вимкнути усі енерговитратні прилади й увімкнути "автомат". Якщо і в цьому випадку продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтесь самостійно здійснити ремонт, адже це може бути небезпечно.

Також українців закликають раціонально використовувати енерговитратні пристрої. Це допоможе енергетикам відновлювати інфраструктуру та убезпечить будинок чи квартиру від перевантаження й аварійних відключень.

Раніше ми писали про те, як допомогти енергосистемі України. Також ми розповідали, що робити, коли немає електрики не під час відключень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.