Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб не залишитись без грошей: де можна зняти готівку, якщо не працюють банкомати

Під час відключення світла українці не мають змоги зняти готівку у банкоматах, однак є інші методи отримання грошей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Де можна зняти готівку під час відключення світла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні регулярно обмежують електроспоживання, через це не всі громадяни можуть зняти гроші у банкоматах, однак існують інші засоби, як можна отримати готівку.

Сайт Pro Гроші розповідає, як можна зняти гроші, якщо під час відключення світла не працює банкомат.

На касах супермаркетів

Отримати гроші на касі у магазині можна, якщо:

  • обрати потрібну продукцію;
  • розрахуватися за покупку карткою Mastercard чи Visa;
  • попросити касира зняти для вас готівку;
  • ввести PIN-код для підтвердження операції.

Якщо таким чином знімати готівку з картки ПриватБанку, то будуть діяти деякі обмеження – можна зняти не більше 6 тисяч гривень на один чек. Гроші на касах видають в АТБ, Сiльпо, Thrash!, Форі, Ашані, Новій лінії, Епіцентрі, КОЛО, Варусі, Копієчці та багатьох інших. У деяких магазинах можуть діяти інші правила видачі готівки та суми будуть змінюватися.

На АЗС та в аптеках

Отримати готівку на заправках та в аптеках можна за таким самим принципом, як і в супермаркетах. Такі послуги надають в аптеках:

  • Копійка;
  • АНЦ;
  • Аптека оптових цін;
  • Аптека низьких цін №1;
  • Перша Аптека.

Також українці можуть звертатися до АЗС мереж БРСМ-Нафта, ОККО, Укрнафта та WOG. У мережі ОККО не стягується комісія за зняття готівки, якщо клієнти купують не лише паливо, а й інші товари.

Які зміни запровадив ПриватБанк

У ПриватБанку з'явилось оновлення – збільшення ліміту на знаття готівки у банкоматах з картки будь-якої фінансової установи. Раніше українці, які мали банківську карту цього банку, моли змогу отримати готівку у розмірі до 20 тисяч гривень за одну транзакцію. Повторити операцію можна було тільки через 3 години.

Тепер ліміт на отримання готівки в банкоматах уніфіковано без прикріплення до фінустанови чи країни. Це означає, що можливість одразу зняти 20 тисяч гривень тепер доступна власникам карток усіх українських і закордонних банків.

Як працюватимуть банки під час блекауту

НБУ може створити близько 1 000 банківських відділень із резервними джерелами енергопостачання. У такому випадку мережа буде доступна для використання усіма системно-важливими банками та працівниками НБУ.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Раніше ми розповідали, чому клієнти ПриватБанку скаржаться на термінали та банкомати. Також ми писали, яка неприємність може статись у банкоматах під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.