Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що заборонили робити в Україні на Новий рік та яким може бути покарання

Під час війни деякі ваші дії можуть завдати шкоди іншим людям, а тому варто подбати не лише про свою безпеку

Фото: УНІАН, поліція. Колаж: Pro Гроші

Українці мають певні заборони на час святкування

Фото: УНІАН, поліція. Колаж: Pro Гроші

Війна внесла в життя українців чимало корективів. Наприклад, святкування цього Нового року не принесе багато радості та веселощів. Однак дехто все одно проведе це свято у колі родини та друзів. Проте памʼятайте, що наразі в Україні заборонено чимало речей.

Сайт Pro Гроші розповідає, як відсвяткувати Новий рік, щоб не порушувати закон.

Ніяких салютів!

Ще в серпні 2022 року в Україні 250 депутатів підтримали зміни в закон про заборону піротехнічних засобів по всій території. Тому використовувати їх під час святкування не можна.

Памʼятайте, що під час війни звукові та світлові ефекти можуть зашкодити психологічному здоровʼю людей. Якщо ж ви все-таки вирішили порушити закон, то варто чекати неминучого покарання.

Відповідальність за порушення:

  • Якщо ви вирішили продавати піротехніку, то вам загрожує стаття 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності). Штраф від 17 до 34 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції.

  • Якщо ви вирішили використати піротехніку, то вам загрожує стаття 182 КУпАП (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях). Штраф від 85 до 255 гривень для громадян, від 255 до 510 гривень на посадових осіб.

  • Стаття 195-6 КУпАП (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів). Штраф від 272 до 1700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.

  • Якщо ви вирішили використати піротехніку, а через це постраждали люди чи їхнє майно, то вам загрожує стаття 296 КК України (Хуліганство). Накладення штрафу від 17 до 34 тисяч або арештом до 6 місяців, або обмеження волі до 5 років.

Не забувайте про час!

"Перш за все, люди повинні пам’ятати про те, що існує комендантська година, і про те, що не можна ігнорувати сигнали повітряної тривоги, незалежно від того, який це день — святковий чи не святковий. Ми розуміємо, наскільки підступним є наш ворог, який з цинічним задоволенням, можливо, буде намагатися зіпсувати нам святкові дні", — сказала ефірі єдиного телемарафону речниця Нацполіції України Мар’яна Рева.

Певні вимоги комендантської години діють, незалежно від того святковий чи не святковий день. Поліцейські будуть перевіряти людей, документи, доставляти в підрозділи поліції для встановлення особи чи для перевірки.

"Тобто люди повинні розуміти, що це може бути й ставитися до цього з розумінням. Наразі йде війна, особливі безпекові заходи проводяться поліцією. Немає винятків — святковий чи не святковий день", — сказала Рева.

Раніше ми також писали, чи можливий повний блекаут у святкову ніч. Більше про те, що потрібно знати перед Новим роком, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.