Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що не так з "Барбі": який фільм отримали глядачі за 145 млн доларів і чи коштує він цього

Розповідаємо, яким вийшов довгоочікуваний фільм про ляльку Барбі та чи виправдано на його виробництво витратили стільки грошей

Фото: скрін, Unsplash, Mattel. Колаж: Pro Гроші

Відгук на фільм "Барбі", прем'єра якого відбулася 20 липня

Фото: скрін, Unsplash, Mattel. Колаж: Pro Гроші

20 липня 2023 року в українських кінотеатрах відбулася прем’єра фільму "Барбі". Це одна з найбільш очікуваних кінокартин цього року, якій прогнозують світове визнання критиків і глядачів, а режисеру та акторам – відзнаки Американської академії кіномистецтва. На виробництво, за різними даними, витратили від 100 до 145 мільйонів доларів.

Редакція Pro Гроші відвідала прем’єрний показ фільму та може поділитися враженнями від перегляду. А також визначимо, чи вартує "Барбі" вкладених коштів.

Зміст
1.Цільову аудиторію здивує сюжет
2.Пластикові Барбі без самоідентифікації
3.Дві години возвеличення матріархату
4.Що не так з фіналом "Барбі"
5.Бюджет "Барбі" – чи вартує фільм витрачених коштів

Цільову аудиторію здивує сюжет


Перша сцена фільму одразу змушує переконатися, що на глядача чекає нетрадиційна історія. Режисерка Ґрета Гервіг вирішила віддати належне класиці, переосмисливши знамениту сцену з "Космічної одіссеї" Стенлі Кубрика (1968 рік). Щоправда, замість напівголодного племені австралопітеків, які одного дня знаходять біля своїх печер чорний моноліт, – діти з ляльками та велетенська Барбі.

Хто зрозуміє відсилку, той посміється чи навпаки здивується, проте основна аудиторія, тобто підлітки, навряд чи розбереться, що відбувається на екрані. Власне, одна з основних проблем кінострічки – саме її цільова аудиторія. І хоча Ґрета Гервіг неодноразово запевняла, що "Барбі" націлена на більш дорослого глядача, маркетинг говорив сам за себе.

Кадр із фільму "Барбі"
Кадр із фільму "Барбі"
Фото: Скриншот: Pro Гроші

В кінотеатри масово підуть діти з батьками та підлітки, критичне мислення яких не перебуває на такому рівні, щоб оцінити всі закладені сенси та замислитися над поставленими фільмом запитаннями. Вони побачать яскраву картинку, послухають веселі пісні, посміються над поверхневими жартами. І покинуть залу кінотеатру задоволені, але не зрозумівши ідею.

Пластикові Барбі без самоідентифікації


Ще один спірний момент фільму – відсутність унікальності в кожній Барбі. Ви запитаєте, а чому повинно бути інакше, якщо мова про іграшки? Претензій би не з’явилося, але протягом всіх двох годин фільму повз глядача йде червоною ниткою меседж: всі Барбі – неймовірні у власній унікальності. Вони можуть абсолютно все – від президентства до лікування, від суддівства до письменництва, від співів до отримання Нобелівської премії.

Однотипні персонажі замість унікальних Барбі з різними характерами
Однотипні персонажі замість унікальних Барбі з різними характерами
Фото: Pro Гроші

Через те, що існує безліч ляльок з різними ролями, хочеться бачити індивідуальність в характері та поведінці персонажів. Проте всі вони вийшли пластиковими та безликими. Схожими одна на одну. Хіба що в різному вбранні. Замість персоніфікації, у якій кіно намагається запевнити прямим текстом, вийшли скопійовані нецікаві образи.

Дві години возвеличення матріархату


Вся іронія та сарказм, присутні у фільмі, стосуються вічної боротьби жінок і чоловіків, матріархату і патріархату. Причому Ґрета Гервіг подає ці поняття надто карикатурно, через призму доведеного до безумства апогею. Атмосфера набирає обертів, аж поки у фіналі кульмінаційно не вибухне. Щоправда, після цього доведеться переосмислити своє ставлення до ролі жінки у суспільстві.

Останню годину глядачеві доведеться слухати монологи персонажів про власну самоідентифікацію, місце у ком’юніті, проблеми жінок, з яким намагаються боротися феміністки. І хоч більшість сказаного є правдивим, воно перекреслюється фінальними рішеннями.

Що не так з фіналом "Барбі"


Не зрозумійте неправильно, фільм є за що похвалити. Наприклад, приємну гру акторів, яскраві декорації, веселу музику, зрозумілі мотиви героїв, казкову атмосферу, підняття реальних суспільних проблем і багато іншого. Але фінал викликає чимало спірних питань. Увага, далі будуть спойлери, тому охочим подивитися фільм варто пропустити цей розділ!

Отже, що ми отримуємо вкінці? Головна героїня в пошуках себе вирішує відмовитися від лялькового життя і стати людиною. Вона прощається з Барбілендом, покидає дім і друзів, аби відчути всю красу людського існування. І чомусь виникає думка, що це неправильно. І не з позиції реалізму, бо перед нами казка, а з точки зору моралі.

Виходить, всі інші персонажі, які залишилися в Барбіленді, стоять нижче за рангом? Вони не заслуговують уваги та пошани, бо живуть у вигаданому світі? І тільки одна лялька пішла проти системи, щоб випробувати на собі людське життя? Звучить як зневага до кожного героя, якого режисерка наділила голосом, думками та характером.

Бюджет "Барбі" – чи вартує фільм витрачених коштів


На виробництво Ґреті Гервіг виділили до 145 мільйонів доларів. Водночас невідомо, скільки довелося витратити на надзвичайно потужну маркетингову кампанію. Передбачається, що лише за перші прокатні вихідні вдасться заробити 80-100 мільйонів доларів, тобто уже відбити більшу частину витрат.

Коли постає питання, чи дійсно вартує фільм вкладених у нього коштів, потрібно звернути увагу не тільки на виробничі потреби, але й порівняти бюджет з іншими прем’єрами року. Наприклад, у рейтингу п’ятнадцяти очікуваних фільмів 2023-го "Барбі" займає 13-те місце.

Бюджети найбільш очікуваних фільмів 2023 року (млн доларів)
Бюджети найбільш очікуваних фільмів 2023 року (млн доларів)
Фото: Pro Гроші

Іншими словами, режисерку можна тільки похвалити за відносну економію коштів, враховуючи, що кіно містить елементи графіки. Тоді як "Форсаж 10" – повністю реалістичне кіно, на виробництво якого чомусь знадобилося аж 340 мільйонів.

Як висновок можна сказати наступне: діти будуть в захваті від надлишку рожевого кольору та іграшкових декорацій, підліткам сподобаються яскраві образи персонажів, жарти та абсурдні сцени, а дорослим доведеться міркувати над прихованими сенсами. Кожен знайде в сюжеті позитивні і негативні моменти. А хтось, можливо, переконається, що Барбі – це не просто іграшка, а символ епохи та джерело натхнення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які ляльки Барбі є найдорожчими в історії. Також ми повідомляли про ідеальні квіти для саду та розповідали, які рослини цвітуть до 50 років і недорого коштують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.