Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна категорія українців зможе отримати до 100 тис. гривень допомоги – кого стосується

З'ясовували, який механізм виплати одноразової допомоги населенню, яке втратило врожай через підрив Каховської ГЕС, затвердив Кабмін

Фото: УНІАН, Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

Кабмін затвердив механізм виплати грошей за втрачений врожай

Фото: УНІАН, Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

Люди, які втратили врожай через підрив греблі Каховської гідроелектростанції, зможуть отримати одноразову грошову допомогу. Порядок надання виплат вже затвердив Кабмін.

Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Порядок надання виплат визначає Постанова Кабміну №807 "Про затвердження Порядку надання одноразової грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції за втрачений врожай".

Який розмір допомоги

Розмір допомоги становить 3 318 гривень за одну сотку земельної ділянки, на якій втрачено врожай овочів. При цьому допомога надається на площу:

  • не більше 20 соток у Миколаївській області, максимальна сума виплат одному домогосподарству — 66 360 гривень;
  • не більш як 30 соток у Херсонській області, максимальна сума виплат — 99 540 грн.

Хто має право на отримання грошей

Допомога надаватиметься фізичним особам — жителям Миколаївської та Херсонської областей, які мають у власності земельну ділянку для:

  • ведення особистого селянського господарства;
  • будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;
  • земельну ділянку для індивідуального садівництва.

Як підтвердити право власності на землю

Зазначається, що згідно з Порядком надання одноразової грошової допомоги, постраждалий повинен підтвердити право власності на земельну ділянку:

  • витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • державним актом на право приватної власності на землю або державним актом на право власності на земельну ділянку (у разі відсутності відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та ïx обтяження у Державному реєстрі прав на нерухоме майно).

Як відбуватиметься виплата допомоги

У Кабміні кажуть, що порядок виплати грошей за втрачений врожай складатиметься з таких етапів:

  • для надання допомоги органи місцевого самоврядування утворюють комісію для обстеження земельних ділянок, на яких втрачений врожай овочів;
  • до 1 вересня 2023 р. отримувач подає у паперовій або електронній формі до комісії заяву та копію документа, що підтверджує право власності на земельну ділянку;
  • комісія протягом 10 робочих днів розглядає зазначені заяви в порядку черговості їхнього отримання та здійснює обстеження земельних ділянок, на яких втрачений врожай овочів, та складає відповідний акт за формою, встановленою комісією;
  • далі комісія на підставі актів обстежень земельних ділянок, на яких втрачений врожай овочів, визначає суму допомоги кожному отримувачу, складає перелік та подає його обласним військовим адміністраціям;
  • обласні адміністрації мають до 1 жовтня 2023 року схвалити рішення про нарахування допомоги та надсилають його структурним підрозділам, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку для спрямування допомоги отримувачам на банківські рахунки.

Кому виплатять компенсацію через підтоплення ГЕС

Як йшлося раніше, розраховувати на таку допомогу зможуть українці, які:

  • отримали матеріальну шкоду, завдану будь-якому майну, товару, нерухомості, виробництву, що перебували у власності чи розпорядженні;
  • втратили вигоду – дохід, який можна було б отримати від ведення діяльності, якби не сталось катастрофи;
  • отримали моральну шкоду (стосується фізичних осіб);
  • залишилися з невиплаченою заробітною платою (тільки якщо трудові відносини були призупинені після катастрофи);
  • отримали додаткові витрати через злочинні дії країни-агресора.

Раніше ми писали про те, які водоканали вимушено зупинили роботу через підрив Каховської ГЕС. Також раніше в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.