Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще більше документів, послуг і функцій: що нового з’явиться в "Дії" у 2023-му

У 2023 році Мінцифри планує масштабно оновлювати додаток, впроваджуючи нові послуги

Фото: Thedigital.gov.ua, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які нововведення заплановані в Дії

Фото: Thedigital.gov.ua, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2022 році Міністерству цифрової трансформації вдалося перетворити додаток "Дія" на потужний інструмент з великою кількістю нових електронних функцій, попри повномасштабну війну. У поточному році розробники планують додати ще більше важливих документів і послуг, щоб забезпечити українців доступом до всіх соціальних інституцій.

Деталі розповів керівник із розвитку електронних послуг в Мінцифрі Мстислав Банік.

На 2023 рік у розробників чимало планів щодо оновлення застосунку. Є наміри додати ще більше електронних документів, аби громадяни легко могли отримати будь-який запит всього за кілька кліків. Зокрема мова про електронне посвідчення ветерана, подання заяви на отримання статусу учасника бойових дій добровольцям, впровадження пільгового електронного квитка ветерана, реєстрацію галузевих і територіальних угод, ліцензування діяльності туроператорів та ін.

Триває робота над запровадженням послуги заміни водійського посвідчення, про що неодноразово говорили минулого року. Тобто власник водійських прав зможе у смартфоні подати заяву на заміну документа у разі закінчення терміну дії чи втрати. Довгий час у додаток планують внести опцію розмитнення транспортних засобів. Щоправда, процедура досить непроста, на чому наголошує Мстислав Банік.

"Це складний процес, сам факт розмитнення – це вершина айсберга. Зміни, які дають можливість запровадити електронне розмитнення у Дії, передбачають багато інфраструктурних та процедурних змін, зокрема на боці митниці", – уточнив він.

Також у 2023 році додаток поповниться заявою на оформлення шлюбу, проте спочатку це запровадять на вебпорталі після бета-тестування. Плюс вже перевіряється можливість оцінити якість отримання будь-якого документа. Тобто користувач зможе дати відгук про послуги в "Дії", що допоможе розробникам швидко знаходити слабкі місця і покращувати сервіс.

Що нового з'явилося у додатку останнім часом

Війна привнесла свої корективи у діяльність Міністерства цифрової трансформації, водночас даючи стимул співробітникам максимально швидко та якісно втілити задумане у життя, щоб полегшити українцям доступ до електронних послуг. Так, за допомогою застосунку громадяни можуть звернутися до уряду за компенсацією у випадку пошкодження чи знищення російськими окупантами житла. За словами Мстислава Баніка, через телефон змогли подати заяву більш як 300 тисяч людей, ще 17 тисяч зробили це через сайт.

Окрім вищесказаного, українцям дозволили отримувати виписку про несудимість і перевіряти документи судових рішень. Також з'явилася можливість зберігання пенсійного посвідчення і цифрового замінника паспорта. Ці документи повністю аналогічні паперовим і мають ідентичну юридичну силу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що "Дія" анонсувала зручну послугу для ВПО. Також ми повідомляли, що "Дія" анонсувала нову послугу, яка спростить життя українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.