Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна залишитися без майна? Що не ділиться між подружжям при розлученні

Українське законодавство визначає випадки, коли подружжя не може поділити майно під час розлучення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яке майно не підлягає поділу при розлученні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці під час розлучення можуть поділити майно, набуте за час шлюбу, на основі спільної згоди чи через звернення до суду. Існують випадки, коли майно і фінанси не вважаються сумісною власністю, тому не можуть перейти в однакових пропорціях чоловіку та дружині.

Ця особливості визначені в статті 57 Сімейного кодексу України.

Загалом більшість речей, отриманих за час шлюбу, вважаються об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Тобто чоловік і дружина мають однакові права на поділ цього майна при розірванні стосунків. Якщо сторонам важко дійти згоди стосовно розподілу, в цьому допомагає судовий розгляд.

Втім законодавство виділяє окремі випадки, коли хтось із подружжя володіє особистою приватною власністю. Майно, на яке розповсюджується це право, не ділиться порівну між чоловіком і дружиною. Йдеться про так звані речі індивідуального користування, а також:

  • майно, набуте до шлюбу;
  • майно, отримане в подружньому житті на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, куплене за час шлюбу, але коштами, що належали особисто чоловіку чи дружині;
  • житло, приватизоване відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
  • земельна ділянка, набута внаслідок приватизації, що перебувала в особистому користуванні, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом;
  • речі індивідуального користування, наприклад, коштовності, навіть придбані за спільні кошти сім’ї;
  • премії чи нагороди, отримані за особисті заслуги когось із подружжя (виняток – визнання судом права на частку винагороди, якщо будуть встановлені дії з боку другої сторони, які сприяли одержанню);
  • гроші в якості відшкодування за моральну шкоду чи втрату (пошкодження) речі, яка належала комусь з пари;
  • страхові суми, отримані за обов’язковим чи добровільним особистим страхуванням.

Зауважимо, що суд може не визнати спільною власністю майно, набуте чоловіком або дружиною під час окремого проживання. Також у випадку вкладення особистих коштів у покупку майна, ця фінансова частка вважається особистою приватною власністю, тож відходить до когось з подружжя відповідно до розміру внеску.

Що потрібно знати про розлучення під час війни

Питання, які стосуються поділу майна, легко вирішити завчасним укладанням шлюбного договору. В його пунктах визначають всі умови права власності на речі та кошти, набуті під час шлюбу. Документ можна оформити в будь-який час до моменту подання заяви на розірвання стосунків.

Розлучитися під час воєнного стану можна в органах державного реєстру актів цивільного стану громадян (ДРАЦС). Якщо рішення добровільне та узгоджене між двома сторонами, необхідно лише зібрати документи, як-от свідоцтво про шлюб, паспорти та спільну заяви від подружжя, і звернутися до ДРАЦС. Зазвичай оформлення розлучення відбувається через місяць з дня подання заяви.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно вести сімейний бюджет, щоб не довести до розлучення. Також ми повідомляли, як подати заяву та скільки це буде коштувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.