Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: яке максимальне покарання за неявку до військкомату

Розмір штрафу у випадку адміністративного покарання залежить від виду повістки, яку проігнорували

Фото: TerritorialDefenseForces. Колаж: Pro Гроші

Якщо військовозобов'язаний ухиляється від мобілізації, може заплатити штраф або сісти у в'язницю

Фото: TerritorialDefenseForces. Колаж: Pro Гроші

В Україні буде продовжено загальну мобілізацію, яка мала закінчитися 21 листопада. Тож військовозобов’язані далі отримуватимуть повістки, за ігнорування яких передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Як саме ранжують покарання за неявку у військкомат, розповів адвокат Віталій Гаделія.

За його словами, ухилянти можуть отримати штраф, якщо помічені в ігноруванні повістки вперше. У випадку, коли ситуація повторюється втретє, адміністративна відповідальність змінюється на кримінальну. Хоча це залежить також від виду документу, який надійшов людині.

Розберемося, які існують види повісток. По-перше — призов на строкову військову службу, але під час воєнного стану їх не видають. По-друге — для уточнення особистих даних, як от місце проживання, сімейний стан, офіційне працевлаштування тощо. По-третє — вимога з’явитися на огляд військово-медичної комісії, яка поставить рішення щодо придатності чи дасть відстрочку від мобілізації за станом здоров’я. Останній вид – мобілізаційне розпорядження, яке зобов’язує негайно прийти у військкомат для подальшого призову на службу.

За ухилення від другого і третього виду повісток передбачається штраф, розмір якого залежить від індивідуальних особливостей справи. Максимально українець може заплатити за рішенням суду 8 500 грн. Цю суму також призначають керівнику військовозобов’язаного, який не повідомив про надходження документу на робоче місце.

"Якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, то залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство", – уточнив адвокат.

За що передбачено позбавлення волі

Кримінальне покарання наступає, якщо людина двічі отримала повістку на уточнення даних, але жодного разу не зёявилася у військкомат. Відбувши два рази адміністративне покарання, на третій раз можуть відкрити кримінальне провадження.

Також позбавити волі строком від трьох до п’яти років можуть за ухилення від мобілізаційного розпорядження. Його видають за результатом військово-медичного огляду, коли людина визнана повністю придатною до служби.

Українська судова практика, на відміну від законодавства, здатна пом’якшено ставитися до рішень щодо покарання. Як уточнив юрист, нерідко трапляються випадки, коли особу офіційно визнають винною в ухиленні, але замість перебування у в’язниці призначають умовний термін, накладаючи зобов’язання періодично відмічатися у спеціалізованому відомстві.

Нагадаємо, що за наявності "білого" квитка, тобто відстрочки від призову, ви також можете отримати повістку. Потрібно відвідати територіальний центр комплектування і надати підтверджуючі документи про тимчасову чи абсолютну непридатність до служби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що "білий" квиток не у всіх випадках звільняє від мобілізації. Також ми повідомляли, що відстрочку від призову на військову службу продовжили на місяць.

Більше про новини мобілізації читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.