Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рік змін, досягнень та перших перемог – чим здивувала економіка українців з 24 лютого

Ми проаналізували те, як змінилась економічна складова нашої країни з початку повномасштабного вторгнення Росії

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна зазнала чимало змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже рівно рік, як триває повномасштабне вторгнення Росії. Для більшості українців ця подія стала певним випробуванням на міцність. Однак, попри це, воєнний рік наша країна пройшла з гідністю та здобула за цей період чимало досягнень.

Про фінансові та економічні дива в Україні пише сайт Pro Гроші.

Краш-тест банківської системи

Національний банк України назвав 2022 воєнний рік краш-тестом банківської системи. Регулятор вважає, що його вдалося пройти гідно. Пише Нацбанк.

Банківській системі вдалося успішно витримати виклики та загрози воєнного часу. Серед позитивних результатів:

  • банкам вдалося втримати довіру клієнтів, надійно зберігаючи їхні гроші, продовжуючи кредитування бізнесу, забезпечуючи безперебійні платежі, зокрема безготівкові;
  • попри бойові дії та ракетні атаки РФ, збільшилась частка гривневих коштів населення у фінустановах за минулий рік на 18,8%, а бізнесу — на 11,9%;
  • банкам вдалося забезпечити високу операційну ефективність та прибутковість. Банківський сектор одержав 24,7 млрд грн прибутку за підсумком минулого року;
  • фінустановам вдається зберігати значний запас капіталу, що дозволить використати його у разі необхідності нівелювання ризиків. Норматив достатності регулятивного капіталу банків практично удвічі вищий за мінімально необхідний (19,7% проти 10%);
  • на випадок тривалого блекауту через російський енерготерор банки об’єдналися у проєкт Power Banking, що дозволило б забезпечити безперервність функціонування банківської системи та доступ українців до фінансових послуг.

Культура донатів

В Україні вже рік триває повномасштабне вторгнення. За цей час громадяни пожертвували на допомогу армії та нужденним величезні гроші. Може йтися про сотні мільйонів доларів.

Серед українців народилася унікальна культура донату. Вона поширилася не лише в нашій країні, а й в інших зовсім віддалених державах. Однією з причин, чому в Україні так різко стався донатний бум – почуття того, що будь-яка фінансова допомога наближає країну до спільної перемоги.

Один з найвідоміших зборів був на три байрактари. Ініціативу "Народний байрактар" запустив благодійний фонд Сергія Притули.

Фото: ФБ Сергія Притули

Лише за три дні українці задонатили 600 мільйонів гривень, хоча було необхідно лише 500 мільйонів гривень. Цей збір обʼєднав усю країну. Саме тому компанія BAYRAK вирішила безплатно виділити безпілотники для України.

Товарообіг з ЄС під час війни

Попри війну, Україні вдалося наростити експорт до ЄС. За час повномасштабного вторгнення він склав 27,9 млрд доларів. Цього вдалося досягти завдяки лібералізації торгівлі.

"Всі запроваджені Євросоюзом кроки щодо лібералізації торгівлі з Україною дозволило орієнтувати більшу частину торгівлі на ринок ЄС. За результатами 2022 року, 55% взаємного товарообігу припало саме на європейські країни. Ми й надалі працюватимемо над тим, щоб ЄС продовжив дію регламентів, які дозволяють Україні торгувати без квот і тарифів. Враховуючи умови, в яких працює український бізнес, це було б дуже суттєвою підтримкою України на економічному фронті", – розповіла перша віцепрем'єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

"Перелитий ринок"

Позитивних змін зазнав й український ринок пального. Наприклад, у березні наша країна імпортувала 60 000 тонн нафтопродуктів, у квітні – 191 000 тонн, у травні – 380 000 тонн. А от у липні імпорт пального взагалі вийшов на довоєнний рівень, заявив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

"Україна імпортувала орієнтовно 760 000 тонн бензину, дизелю і газу. Це співставний обсяг з імпортом в аналогічному місяці, коли не було війни. Це означає, що загалом вийшов у точку рівноваги, попит і пропозиція в цілому збалансовані з переважанням пропозиції. Ринок перелитий", – зазначив він.

Наразі Україна повністю переорієнтувалася від Росії на постачання з західного кордону, а рівень пропозиції перевищує попит.

Значення IT зростає

До повномасштабного вторгнення IT-індустрія теж була досить важлива для України. Однак з 24 лютого ця індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі 7,34 млрд доларів. Пише IT Ukraine Association.

В асоціації зазначають, що завдяки збереженню темпів зростання, працюючий ІТ-бізнес підтримує економіку та Збройні сили України, створює нові робочі місця під час війни, реалізовує гуманітарні ініціативи, і таким чином робить свій внесок у перемогу.

Пільгове послаблення для українців

Після 24 лютого влада погодилася піти на податкові поступки про які в мирний час можна було лише мріяти. Усе для того, аби бізнес продовжував працювати, а в країні не виник дефіцит найнеобхідніших товарів.

Наприклад, у перші тижні війни Верховна Рада:

  • скасувала мита і ПДВ на імпорт;
  • запровадила мораторій на проведення податкових перевірок;
  • скасувала акцизи;
  • знизила ПДВ для пального;
  • дозволила ФОПам першої та другої груп не сплачувати єдиний податок, а всім ФОПам – не платити ЄСВ.

Також бізнес з річним оборотом до 10 млрд грн перейшов на спрощену систему оподаткування і платив 2% з доходу на місяць. Однак згодом ліміт щодо обороту прибрали.

Раніше ми писали, чому Росія може припинити фінансувати війну проти України, а також, коли стане можливою повна відмова від російських енергоресурсів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.