Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рибалок попередили про важливу заборону – що зміниться з 1 квітня

За ігнорування щорічної весняно-літньої заборони на вилов риби загрожують значні штрафи

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На рибалок в Україні чекають зміни з 1 квітня

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 квітня в Україні починає діяти заборона на нерестовий вилов риби у водоймах. Її запровадило Державне агентство меліорації та рибного господарства, щоб створити сприятливі умови для розмноження риби.

Про це йдеться в Наказі від 22 березня 2023 року "Про заходи із забезпечення охорони водних біоресурсів у період нересту".

Щороку рибалкам забороняють вилов, аби зберегти рибні запаси та дати можливість тваринам відновити популяцію, зміцнити її перед настанням нового рибальського сезону. Тож з 1 квітня не можна здійснювати підводне полювання, використовувати човни та інші плавзасоби для вилову, організовувати змагання зі спортивного рибальства, займатися видобутком будівельних матеріалів у місцях масового нересту.

Заборона розповсюджується на водосховища, озера, затоки, протоки, річки та кореневі води на такий період:

  • для аматорського вилову – з 1 квітня до 9 червня;
  • для промислового вилову – з 1 квітня до 16 червня;
  • для річкових середовищ – з 1 квітня до 20 травня.

Водночас деякі обмеження встановлені аматорам, наприклад, одній особі можна виловлювати до 3 кілограм риби однією поплавковою або донною вудкою з гачком та спінінгом з берега водойми. Втім місця, на які розповсюджується дозвіл, чітко визначені спеціальними переліками в межах конкретного населеного пункту.

Штраф за незаконний вилов

У 2021 році за ініціативою Держрибагентства розмір штрафів за незаконне рибальство підвищили в десятки разів. Такси визначені в змінах від 6 жовтня 2021 до Постанови КМУ № 1209 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів".

Зокрема лише за один екземпляр окуня доведеться віддати 3 162 грн (штраф підняли у 186 разів з 17 грн), за ляща – 1 649 грн (зі 170 грн), за щуку – 3 468 грн (з 340 грн), за судака – 3 587 грн (з 510 грн) тощо.

Зазначається, що потреба змінити такси виникла через велику кількість правопорушень правил рибальства. У 2020 році органами рибоохорони вилучено понад 142 тонни незаконно добутих водних біоресурсів. Тож підвищення розмірів штрафів – це обґрунтований крок до охорони екосистеми та припинення незаконної діяльності українців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за несплату аліментів карають не лише штрафами, та розповідав, що чекає на злісних боржників. Також ми повідомляли, що за "неправильні" права загрожують чималі штрафи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.