Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада затвердила зміни щодо виплат полоненим – кому їх тепер віддаватимуть

Нардепи у першому читані підтримали законопроєкт, який стосується виплат полоненим

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рада передбачила виплати родинам полонених

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, який передбачає зміни у механізмі виплат військовослужбовцям. Нововведення стосуватимуться посилення соціального захисту українців.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк в Telegram.

За його словами, проєкт закону №9638 за основу підтримали 335 депутатів. Документ, зокрема, пропонує збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон або зникли безвісти за особливих обставин. Законопроєкт передбачає, що ці виплати зможуть отримувати їхні сім'ї.

При цьому таке правило не поширюватиметься на осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які:

  • добровільно здалися в полон;
  • самовільно залишили місця служби.

Також документ пропонує:

  • уточнення порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток;
  • уточнення порядку виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських;
  • удосконалення порядку виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Хто зможе отримати виплати замість полонених

Документ передбачає, що виплата грошового забезпечення членам сімей полонених здійснюється до повного з’ясування обставин позбавлення особистої свободи особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.

Гроші можуть виплатити:

  • дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності — повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним);
  • законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства — незалежно від їх віку) такої особи, а також особам, які перебувають на утриманні особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту;
  • батькам особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту рівними частками, якщо особа рядового і начальницького складу служби цивільного захисту не перебуває у шлюбі та бездітна.

Як відомо, в Україні за військовослужбовцями, які потрапляють у полон до російських окупантів, зберігається виплата у розмірі 100 тисяч гривень. Тобто саме таку суму щомісячно зможуть отримувати члени родин полоненого.

Раніше ми розповідали, що деякі військові можуть отримати щорічну грошову допомогу. Також ми пояснювали, що буде з виплатами військових на початку вересня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.