Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проблеми на службі? Що робити, якщо командир не розглядає або ігнорує рапорт

Юристи розповіли, куди скаржитися у разі відсутності відповіді на рапорт військового

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як військовослужбовцю правильно подати рапорт

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації військовослужбовці можуть потрапити до ситуації, коли їхній рапорт із певних причин ігнорують командири.

Правники із Юридичної сотні пояснили, що таке рапорт, в які строки його мають розглядати та що робити у разі його ігнорування.

Що таке рапорт

Рапорт – це можливість бійця ЗСУ вирішити власне питання. Однак, розгляд цього звернення часто затягується, а як наслідок розв’язання проблеми ігнорується.

"Хоча законодавство чітко не визначає терміни та процедури розгляду рапорту, кожен військовослужбовець має право, щоб його звернення було розглянуте в межах розумних строків", - підкреслили юристи.

Як подати рапорти, що його точно розглянули

У першу чергу, щоб рапорт розглянули, його обов’язково мають зареєструвати. Документ краще писати в двох примірниках – один подати командиру, а другий з датою та номером реєстрації залишити в себе. Також рапорт можна надіслати рекомендованим листом із повідомленням про вручення на ім'я командира.

"Це допоможе уникнути відмови в реєстрації рапорту або його "випадкового" зникнення", ― пояснили правники.

Військовий має подати рапорт безпосередньому командиру. Якщо ж він не реагує на таке звернення, слід звертатися до командира особи, дії якої військовослужбовець оскаржує.

Обов’язково зазначаються попередні кроки, якими військовий намагався вирішити питання. До рапорту слід долучити пояснення, докази своїх попередніх спроб та необхідні підтверджувальні документи.

Рапорт ігнорують: що робити

Військові мають право звернутися зі скаргою або особисто до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі незаконної бездіяльності командирів, яка стосується розгляду рапортів.

Куди звертатися військовому

  • Міністерство оборони України;
  • оперативне командування Генерального Штабу ЗСУ;
  • Військова служба правопорядку;
  • Командування Медичних Сил ЗСУ;
  • Державне бюро розслідувань;
  • структурні підрозділи Спеціалізованої військової прокуратури.

"Якщо нерозгляд рапорту призводить до порушення ваших конституційних прав, ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", - наголошують юристи.

Які права у військового

Військовослужбовець, який подав звернення (рапорт), має право отримати відповідь та/або інформацію про результат розгляду скарги. Також має право бути присутнім при розгляді та з метою подальшого оскарження звернутися до суду. Відповідь на рапорт повинна містити рішення питань, поставлених у рапорті (зверненні, заяві, скарзі).

У разі відмови відповідь також має бути в письмовій формі з посиланням на акти законодавства із зазначенням причин відмови та роз’ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

Інформація щодо пропозицій, заяв і скарг у день надходження вноситься до журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

Який рапорт розглядають негайно

Для регулювання строку розгляду рапортів застосовуються норми цивільного законодавства, зокрема Закону України Про звернення громадян від 02.10.1996 року.

"Відповідно до нього звернення можуть розглядатися та вирішуватися невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання їх у разі, якщо вони не потребують додаткового вивчення. Загальний строк – один місяць та за необхідності може бути продовжений до 45 днів", - повідомляють експерти.

Аби додати точності строкам, до рапорту ви можете подати заяву з проханням невідкладного розгляду, обґрунтувавши неможливість чекати впродовж більшого строку. Якщо питання не потребує вивчення, то розгляд рапорту може відбутися невідкладно.

Раніше ми розповідали, в кого є право служити за місцем проживання. Також ми писали, чи можна оскаржити рішення ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.