Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Привідкрили завісу таємниці: українцям розповіли про великі зміни на ринку праці

На експорті переробленої продукції можна значно збільшити кількість вакансій

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть створити тисячі робочих місць

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну в Україні роботу втратили мільйони громадян. Чимало підприємств закрилися або призупинили діяльність, бізнесу доводиться скорочувати співробітників через неможливість забезпечувати їх гідною заробітною платою. Проте протягом наступних п'яти років український уряд має намір значно збільшити кількість робочих місць.

Про це розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

Офіційно статус безробітного в Україні мають близько 240 тисяч осіб. При цьому реальна кількість людей, які втратили роботу – 2,6 мільйона (дані Міністерства економіки), не враховуючи українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях чи виїхали за межі держави. Разом із біженцями та людьми в захоплених областях цифра зростає до 3,2-3,8 млн осіб.

Ситуація очікувана з огляду на затяжну повномасштабну війну. Підприємства не мають змоги виплачувати гідну заробітну плату співробітникам, тож змушені скорочувати штат. Чимало підприємств взагалі закрилися або заморозили виробництво. Станом на вересень 2022 року середня зарплата знизилась на 4,8%, якщо порівняти з довоєнними показниками.

Кризові умови змушують громадян погоджуватися на вакансії з мінімальною ставкою чи на роботу з меншою кількістю годин. Не варто забувати про високу конкуренцію на ринку працевлаштування, оскільки кількість охочих значно перевищує пропозицію. Але український уряд знає, як впоратися з проблемою безробіття.

Протягом наступних п'яти років планується нарощування сировинного експорту, тобто переробленої продукції, яку можна реалізувати у кілька разів дорожче, ніж сировину. Завдяки модернізації логістичних ресурсів та збільшенню продажу товарів з високою доданою вартістю можна створити до 26 тисяч робочих місць для українців.

Звісно, це не допоможе забезпечити роботою всіх, проте ключовими пріоритетами для влади наразі є стабілізація та відновлення економіки, а також повернення додому біженців шляхом розвитку ринку праці та створення нових робочих місць.

Як можна збільшити фінансові заощадження в Україні

Зрозуміло, що всі не зможуть працювати програмістами чи мати затребувану спеціальність, аби отримувати гідну зарплату в Україні. Проте існують шляхи заробітку, які дозволяють забезпечити себе високими прибутками, хоча і з долею ризику. Головне – підійти до процесу правильно і добре розібратися у питанні. Мова про інвестування, тобто покупку акцій різних компаній.

При цьому інвестор отримує так звані дивіденди, тобто дохід за результатами розподілу чистого прибутку компанії. Щоб заробити на акціях, достатньо здійснити три кроки: зареєструвати рахунок у брокера, поповнити його, купити акції на фондовому ринку.

Що стосується ризиків, то інвестування завжди є "грою в рулетку", оскільки будь-які коливання на біржі здатні знецінити що завгодно. Від фінансових криз не застрахований ніхто, тож пам'ятайте: інвестуючи власні фінанси, ви завжди ризикуєте втратити весь капітал. Але одночасно можете значно його примножити.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні хочуть повернути податки довоєнного часу. Також ми повідомляли, як знайти нову роботу, не звільняючись зі старої.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.