Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий облік чоловіків: що буде, якщо не з'явитися у військкомат у 16 років

Юрист пояснив, які правила для чоловіків почали діяти відповідно до нової постанови уряду

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, які правила військового обліку для 16-річних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні затвердили нові правила ведення військового обліку, відповідно до яких на облік почнуть брати чоловіків після досягнення 16-річного віку.

Що буде, якщо цього не зробити, пояснив юрист Андрій Новак у коментарі "Главкому".

Відповідно до постанови уряду № 1487 від 30 грудня 2022 року, на військовому обліку чоловіки перебуватимуть до досягнення 27-річного віку. Юнаки, яким 16 років виповнилося за кордоном, мають стати на консульський облік.

Юрист пояснює – силою ніхто не змушуватиме ставати на військовий облік, але за невиконання таких правил передбачена відповідальність.

"Якщо юнаку у 2023 році виповнилося 16, то стати на облік він має упродовж 2024-го, тобто у рік, коли йому виповниться 17 років. Якщо він не стане на облік, силою його ніхто не тягнутиме, але передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу", – пояснив Новак.

Він також зауважив, що без приписного (документ, який видають юнаку, коли він стає на військовий облік), юнак не зможе змінити прописку чи вступити до вишу.

"Тож отримати приписне, скоріш за все, доведеться", – пояснив юрист.

Військовий облік українців за кордоном

Відповідно до постанови № 1487, закордонні дипломатичні установи нестимуть відповідальність за ведення військового обліку військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном.

Це означає, що українські консульства та посольства за кордоном повинні:

  • вести облік військовозобов'язаних осіб, резервістів та людей призовного віку, які перебувають на тимчасовому обліку у консульстві чи посольстві (облік вестиметься за списком);
  • нести відповідальність за інформування про початок нового призову на військову службу осіб, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, не звільнені від служби та не мають відстрочок від неї;
  • інформувати територіальні центри комплектування та соцпідтримки, підрозділи Служби зовнішньої розвідки та органи СБУ про оформлення чи зняття з консульського обліку військовозобов'язаних осіб протягом семи днів.

Українці призовного віку, які планують виїжджати за кордон, повинні прийти до військкомату, де їх знімуть з військового обліку. При собі потрібно мати документи, що підтверджують перетин кордону, до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підрозділу Служби зовнішньої розвідки чи СБУ.

Але, якщо військовозобов'язані виїжджають за кордон більш ніж на три місяці, вони мають стати на військовий облік у консульстві чи посольстві України в країні, куди прибули.

Раніше ми пояснювали, чи можуть кияни отримати повістки біля входів в метро. Також ми розповідали, чи має право роботодавець вручати повістки за новими правилами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.