Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: для деяких призовників змінять правила військового обліку

Для військовозобов'язаних осіб, які перебувають за кордоном, з'явилися нові правила військового обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нові правила військового обліку діятимуть для призовників, які знаходяться за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У зв'язку з тим, що в Україні триває загальна мобілізація, закордонні дипломатичні установи нестимуть відповідальність за ведення військового обліку військовозобов'язаних осіб, які перебувають за кордоном.

Про це йдеться у постанові №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

Це означає, що українські консульства та посольства за кордоном повинні:

  • вести облік військовозобов'язаних осіб, резервістів та людей призовного віку, які перебувають на тимчасовому обліку у консульстві чи посольстві (облік вестиметься за списком);
  • нести відповідальність за інформування про початок нового призову на військову службу осіб, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, не звільнені від служби та не мають відстрочок від неї;
  • інформувати територіальні центри комплектування та соцпідтримки, підрозділи Служби зовнішньої розвідки та органи СБУ про оформлення чи зняття з консульського обліку військовозобов'язаних осіб протягом семи днів.

Якщо особи призовного віку та резервісти мають намір виїхати за кордон на термін не більше трьох місяців, їх знімають з військового обліку лише після їхнього особистого візиту з документами, що підтверджують перетин кордону, до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підрозділу Служби зовнішньої розвідки чи СБУ.

Але, якщо військовозобов'язані виїжджають за кордон більш ніж на три місяці, вони мають стати на військовий облік у консульстві чи посольстві України в країні, куди прибули.

В такому випадку на військовий облік за кордоном мають ставати:

  • військовозобов'язані люди та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у резерві;
  • українці призовного віку 16-27 років;
  • жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

Жінки зі спеціальностями, суміжними з військовими, можуть ставати на облік за бажанням.

Чи можуть військовозобов'язаних повернути з-за кордону

Якщо особа, яка перебуває за кордоном, досягла призовного віку та не має відстрочки від призову на військову службу, то українські консульства та посольства мають повідомити людину про початок чергового призову. Також під час воєнного стану українські дипустанови за кордоном мають сприяти поверненню особи в Україну.

Обліковий вік для українців змінили

Відповідно до нових правил, призовники повинні ставати на військовий облік із 16 років у рік досягнення ними 17-річного віку. Однак призивати до лав ЗСУ можуть громадян, починаючи з 18-річного віку і до досягнення ними 27 років.

Раніше ми розповідали, кого можуть забрати на службу в 60 років і старше. Також ми писали, чи можуть призовників викликати до військкомату через родичів. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.