Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можуть визначити хід війни? Яка ціна HIMARS та скільки їх в Україні

За останніми даними, Україна має на озброєнні більш як 20 одиниць реактивних систем залпового вогню

Фото: Міноборони, Pexels, Aeroweb.com. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштують системи HIMARS

Фото: Міноборони, Pexels, Aeroweb.com. Колаж: Pro Гроші

Американські реактивні системи залпового вогню HIMARS є ефективною зброєю у війні проти російських окупантів. США надали Україні кілька десятків установок, проте їх недостатньо для швидкої перемоги на фронті. Хоча загальна вартість систем і боєприпасів досить велика.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує одна установка HIMARS та які її характеристики.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у соціальній мережі Twitter писав, що одна система коштує близько 4 мільйонів доларів. В іншому офіційному джерелі йдеться, що ціна HIMARS становить 3,4 мільйона, щоправда, ці дані були актуальні станом на 2014 рік. Враховуючи часовий проміжок та інфляцію, цілком можливо, що показники Михайла Подоляка досить близькі до реальних.

Ще у 2022 році Міністерство оборони України звітувало про кількість установок, які надали Сполучені Штати Америки. На озброєні ЗСУ знаходилося понад 20 одиниць реактивних систем залпового вогню HIMARS, M270 і MARS. Тобто загальна їхня вартість – приблизно 80 мільйонів доларів. Не варто забувати, що кожна одиниця містить шість боєприпасів. Враховуючи, що кожна ракета обходиться в 150 тисяч доларів, то один повний залп коштує 1 мільйон.

Система залпового вогню HIMARS
Система залпового вогню HIMARS
Фото: Defence-ua.com

Михайло Подоляк також стверджував, що Україні потрібно мінімум 50 HIMARS, щоб мати змогу ефективно протистояти ворогу на полі бою. "Вартість 50 систем – 200 млн доларів + боєприпаси. Ціна досягнення паритету вогню та ефективного руйнування логістики російської армії менша, ніж однієї яхти ru-олігарха", – писав він у Twitter.

Проте міністр оборони Олексій Резніков не погодився з оцінкою радника та зауважив, що для успішного контрнаступу знадобиться близько 100 систем HIMARS. Отож, якби Україна отримала цю кількість установок і повний комплект боєприпасів, то все обійшлося б майже у пів мільярда доларів.

Україні передадуть танки Abrams

Президент Америки Джозеф Байден прийняв рішення передати українській армії 31 танк M1A2 Abrams. Відомо, що цей пакет допомоги обійдеться у 400 мільйонів доларів, тобто одна броньована машина коштує майже 13 мільйонів. Проте радник голови МВС, колишній народний депутат Антон Геращенко зауважив, що за таку суму можна купити 400 тисяч дронів-камікадзе, які успішніше відпрацьовуватимуть по ворогу, адже можуть діяти в нічний час та майже безшумно. А керувати установками дозволяється на великих відстанях, що мінімізує втрати особового складу.

Але ефективність танків Abrams навряд чи можна знівелювати. Нагадаємо, їх поставлятимуть в модифікації M1A2, тобто без вмісту збідненого урану. Цей транспорт неодноразово підтверджував ефективність на полі бою, адже його використовували у війнах в Перській затоці, Афганістані та Іраку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що разом із західними танками на фронті з'явиться українська артилерія. Також ми повідомляли, що ЗСУ нагадали, якої зброї ще достатньо в окупантів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.