Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна війни – яку суму витратила Україна за півтора року

Розповідаємо, яку суму назвав прем'єр-міністр Денис Шмигаль та що відбувається з економікою України під час війни

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Попри витрати бюджету інфляція поступово знижується

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Україна витрачає шалені кошти на підтримку військових та зусилля у протистоянні з Росією у розв'язаній нею війні. Попри допомогу партнерів, бюджет України щоденно страждає від агресивних та жорстоких дій РФ.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на конференції послів України.

Через війну Україна витрачає більше ніж "заробляє"

Глава уряду України заявив, що фактично підтримка Збройних сил та війна обходяться країні приблизно у 2 трильйони гривень, що перевищує дохідну частину бюджету в мирний час. У спокійний період дохідна частина бюджету становила 1,3 трлн гривень, але війна змусила Україну шукати фінансову підтримку від партнерів та залучати гранти та кредити.

На жаль, війна призвела до серйозних економічних втрат для країни, зокрема, втратили близько 30% економіки та 3,5 млн робочих місць. У перший рік війни зменшилось ВВП країни на 29,5%, хоча бізнес зумів адаптуватися до складних умов і навіть зазнав невеликого зростання в поточному році порівняно з попереднім.

За позитивні зрушення можна відзначити збільшення золотовалютних резервів до історичного максимуму за весь період незалежності України, які сягають 39 млрд грн у Національному банку. Також є зниження рівня інфляції до 12,8% у річному вимірі, хоча прем'єр звернув увагу, що ця цифра може порівнюватися з інфляцією в інших країнах для кращого розуміння ситуації.

Яких збитків вже зазнала Україна за період повномасштабного вторгнення РФ

За даними Київської школи економіки (KSE) за червень 2023 року, загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України під час повномасштабного вторгнення Росії, оцінюється в 150,5 млрд доларів. Ця сума включає шкоду, завдану житловому фонду, бізнесу, освіті та іншим галузям економіки.

З найбільшою частиною збитків стикається житловий фонд, оцінений в 55,9 млрд доларів. Ця сума враховує збитки внаслідок затоплень та руйнувань житлових будинків, зокрема, через підрив ГЕС.

На червень 2023 року, за даними обласних військових адміністрацій, внаслідок бойових дій було зруйновано або пошкоджено приблизно 167,2 тис. об'єктів житлового фонду, з них 147,8 тис. – приватні будинки, 19,1 тис. – багатоквартирні будинки та 0,35 тис. – гуртожитки.

Крім того, після підриву Каховської ГЕС під загрозу затоплення потрапили майже 37 тис. житлових будинків, більшість з яких знаходиться у Херсонській області.

Раніше ми повідомляли, як розрив "зернової угоди" вплине на економіку України. Також ми писали, як зміниться економіка України після приєднання до НАТО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.