Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістки тепер вручатимуть інакше: що дозволили робити ТЦК

Відтепер у повноваження ТЦК не входить підготовка та ведення територіальної оборони

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Військкоматам розширили повноваження

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки отримали нові повноваження відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 р. №318.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Уряд вніс зміни, які стосуються права військкоматів надсилати повістки військовозобов’язаним українцям. Раніше ТЦК не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Тому, коли чоловікам вручали повістки в іншій області, не за місцем постійного проживання, місцеві військкомати повідомляли інші ТЦК та відправляли осіб відвідати центр у своєму місті.

Відтепер це правило не діє, оскільки уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку. Це означає, що ТЦК мають повноваження сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб офіцерського складу;
  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Зауважимо, нововведення не розповсюджується на військовозобов'язаних і резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. До всього, ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Повістки на кордоні

Отримати повістку чоловіки можуть в будь-якому місці, але не на кордоні. В обов’язки співробітників Державної прикордонної служби не входить вручення цих документів. Як зауважив адвокат Тарас Никифорчук, затримати людину та викликати поліцію можна тільки у випадку незаконного перетину кордону.

При цьому спочатку потрібно скласти протокол. Далі особою займаються правоохоронці, які або передають справу до суду, або доставляють до військкомату. В першому випадку порушнику загрожує штраф у розмірі від 3,4 тисячі гривень, у другому – проходження медичної комісії та визначення придатності до військової служби.

Повернення з-за кордону

Якщо особа не повернулася з-за кордону після початку повномасштабного вторгнення, то штраф за це вона не отримає, оскільки в Україні таких санкцій просто не існує. Інша справа, коли чоловік спочатку отримав повістку, а після намагався покинути територію держави. Тоді передбачена кримінальна відповідальність – до 5 років позбавлення волі.

Також чоловіки-волонтери можуть перетинати кордон за системою "Шлях". Якщо вони виїхали та не повернулися в зазначений термін, кримінальна відповідальність для них не передбачена.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно знати військовослужбовцям для захисту своїх прав. Також ми повідомляли, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.