Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повернулись з-за кордону й одразу отримали повістку? Чи законно це

Якщо вам хочуть вручити цей документ, то ви маєте перевірити деякі дані

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже майже рік триває повномасштабна війна, а тому й мобілізація, яка іноді може посилюватися. Військовозобовʼязаним чоловікам та деяким жінкам не можна покидати територію країни. За це передбачена відповідальність, а також ви можете отримати повістку. Однак чи можуть видати документи тим, хто не виїжджає з України, а, навпаки, повертається.

Про це йдеться у відео Youtube-каналу "Перша віза".

Що стосується тих, хто повертається з інших країн в Україну, то ви можете отримати повістку на кордоні. Законодавством не визначено конкретного місця, де вам можуть чи не можуть вручити даний документ.

"Прикордонники повідомляли про випадки, коли вони вручали повістки тим, хто покинув країну ще до заборони виїзду", – йдеться у повідомленні.

Якщо вам хочуть виписати повістку, то ви маєте знати, що:

  • виписувати повістку при вас або дозаповнювати бланк ніхто не має права;
  • документ має виписати керівник ТЦК за вашим місцем реєстрації;
  • у документі мають бути вказані ваші вірні дані;
  • фотографувати повістку та знімати її на відео заборонено;
  • у документі повинні бути підпис та печатка керівника ТЦК.

Чи можуть вручити повістку, якщо чоловік уже за кордоном

Раніше ми вже пояснювали, що існують певні правила вручення та отримання повісток. Цей документ мають вручити особисто людині, яку викликають до ТЦК. Тому, якщо чоловік знаходиться за кордоном, то ніхто, окрім нього, отримати повістку не зможе.

Військовозобов'язаному потрібно ознайомитися та підписати вручений йому документ. Підпис засвідчує те, що громадянин отримав повістку і зобов'язався прийти до ТЦК у вказаний час. Але якщо особа перебуває за кордоном, вона фізично не може отримати повістку та розписатися у документі.

Важливо також, аби військовозобов'язаний дотримувався певних правил перед виїздом за кордон. Йдеться про те, щоб громадянин попередив ТЦК про свій від'їзд з України.

Детальніше про тему повісток ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Чи можуть ТЦК подавати в розшук

Також ми вже пояснювали, що ТЦК не мають права давати розпорядження про розшук, це є незаконним. Процедура оголошення в розшук передбачена Кримінально-процесуальним кодексом.

Оголосити в розшук та затримати можна:

  • за рішенням суду;
  • у рамках відкритого кримінального провадження;
  • за наявності обґрунтованої підозри.

"Те, що в Порядку зазначено, що ТЦК може звертатися до поліції з розшуку, затримання та доставлення громадян, які ухиляються від військового обов'язку – це підміна понять", – каже адвокат.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, чому можуть анулювати повістку. Також ми писали, хто з педагогів має право на відстрочку. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.