Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потреби війни: чи буде нова хвиля мобілізації після нового року

Розповідаємо, від яких факторів залежить наступна хвиля мобілізації

Фото: Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

В ЗСУ є потреба у відновленні

Фото: Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили воєнний стан і загальну мобілізацію до 19 лютого 2023 року. Проте продовження мобілізації не означає перехід до третьої хвилі.

Про те, за яких умов розпочнеться нова хвиля мобілізації розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр у програмі "Нічна варта".

Маляр пояснила, що наступна хвиля мобілізації в Україні залежить від потреб війни.

"Є потреба у відновленні тих військових, які на війні отримали поранення. Ці речі складно прогнозувати, тому що мобілізація залежить від потреб війни. І, крім того, є втрати та потреба у відновленні. Навіть ті люди, які зараз воюють, потребують заміни", – розповіла заступниця міністра оборони.

Як проходить розподіл на фронт

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач розповів, що військових розподіляють на фронт вже після того, як вони завершать навчання на конкретного фахівця. Потім їх направляють у військові частини, де потрібні ті чи інші фахівці.

Побажання щодо військ іноді враховуються, і мобілізовані мають вибір, коли збігається потреба в конкретному спеціалісті та побажання військовослужбовця. Тоді його можуть призначити в ту частину, куди він хоче. Наприклад, до своїх побратимів або якщо частина дислокується ближче до будинку.

Термін підготовки

Військові без досвіду проходять у навчальних центрах, як мінімум, базову загальновійськову підготовку, яка триває 30 діб. За цей час мобілізовані набувають базового досвіду, який їм знадобиться для служби в частинах, але не на передовій.

Якщо військовослужбовець призначатиметься на складнішу спеціальність, необхідно буде пройти додаткову підготовку ще два тижні. Ще складніша спеціальність вимагає до 45 днів додаткової підготовки. Військовослужбовці, які призначаються на сержантські посади, також проходять додаткову професійну підготовку. Сумарно навчання може тривати понад два місяці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку зарплату отримують мобілізовані військові в Україні. Також ми розповідали, у яких випадках не можуть мобілізувати добровольців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.