Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Постійні переїзди – чи можуть українці отримати повторно статус тимчасового захисту в ЄС

Отримати притулок в країнах ЄС може будь-який українець, який рятується від війни та виїхав за межі України після 24 лютого 2022 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці отримали притулок в країнах Європи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців на початку повномасштабного вторгнення виїхали до країн ЄС. Все заради своєї безпеки. Після цього вони оформили там статус тимчасового захисту. Та пройшов час і дехто вже повернувся додому. Але що робити тим українцям, які вирішують знову їхати до Європи? Людей цікавить питання про те, чи можуть вони повторно отримати статус тимчасового захисту.

Про це пише visitukraine.

Згідно з директивою про тимчасовий захист, отримати притулок в країнах ЄС може будь-який українець, який рятується від війни та виїхав за межі України після 24 лютого 2022 року. Документ дійсний рік, однак він може бути продовжений.

Українці, які отримали притулок в країнах Європи, можуть тимчасово повертатись в Україну або подорожувати країнами Шенгенської зони без анулювання дозволу. Для цього необхідно перебувати за межами держави, яка надала прихисток, не більше 90 днів.

Якщо ж ви повернулись в Україну на більш тривалий час, а ваші документи в країнах ЄС вже були анульовані, то попри відмову, українці все одно мають право повторно отримати статус тимчасового захисту. Для цього достатньо приїхати на територію ЄС у будь-який момент.

Як проходить дана процедура

Для цього треба пройти процедуру реєстрації. Також отримати статус можна в іншій країні ЄС, необовʼязково повертатись до держави, де ви проживали під час першого вʼїзду. Процедуру оформлення захисту варто уточнювати в консульстві країни, до якої ви прямуєте.

Зверніть увагу, що остаточне рішення щодо надання повторного статусу тимчасового захисту залишається за країною, яка надає прихисток. Кожен випадок розглядається індивідуально.

У яких випадках ВПО можуть залишитися без виплат та статусу?

Для скасування виплат та статусу внутрішньо переміщених осіб можуть бути такі причини:

  • якщо є всі підстави вважати, що людина поїхала за кордон та не попередила про це відповідні органи;
  • якщо точно відомо, що людина повернулася на своє попереднє місце проживання, а гроші отримує як ВПО;
  • якщо до Мінреінтеграції письмово звертаються правоохоронні органи або тергромада про фіксування переміщення ВПО.

Що змінилося у порядку надання тимчасового житла для ВПО?

Згідно із Постановою Кабміну №429, тепер органи місцевого самоврядування формуватимуть фонд житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, за допомогою, зокрема, нового будівництва або реконструкції будівель.

Такі житлові приміщення будуть надаватися з фонду внутрішньо переміщеним особам, які:

  • є працівниками підприємств, які були релоковані у безпечні регіони;
  • належать до вразливих верств населення.

Раніше ми розповідали, що центр зайнятості надає ВПО низку послуг. Також ми писали, чи можуть вимушені переселенці оформити субсидію у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.