Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Центр зайнятості надає ВПО низку послуг – чим можуть скористатися переселенці

Українці, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи, можуть розраховувати не лише на грошову допомогу, а ще й на деякі послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Переселенці можуть отримати отримати послуги пов'язані з безробіттям та працевлаштуванням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які покинули свої домівки та отримали статус внутрішньо переміщених осіб у новому місті, можуть розраховувати на низку послуг від Державної служби зайнятості. При цьому їм необов'язково там реєструватися.

Про це йдеться на офіційному сайті Державного центру зайнятості.

На отримання яких послуг можуть розраховувати ВПО?

Послуги із працевлаштування

Внутрішньо переміщені особи можуть шукати роботу за допомогою Єдиного порталу вакансій або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram та Viber. Таким чином вони зможуть одразу бачити критерії для кандидатів та телефонувати зацікавленим роботодавцям.

Надання ваучерів на навчання

Безплатний ваучер на навчання та підвищення свого професійного рівня можуть отримати ВПО, які мають певну професійну-технічну чи вищу освіту та не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні.

Цей ваучер дає можливість пройти перепідготовку за робітничими професіями, підвищити рівень освіти, кваліфікації або спеціалізації та підготовку за спеціальністю для здобуття рівня магістра.

Вартість такого ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не більше ніж 27 000 гривень.

Надання статусу зареєстрованого безробітного

Зареєструватися безробітному у центрі зайнятості можна кількома способами:

  • особисто, під час відвідування центру зайнятості;
  • через єдиний державний портал електронних послуг або мобільний додаток "Дія".

Під час воєнного стану максимальний розмір грошової допомоги по безробіттю не може перевищувати розмір мінімальної зарплати, встановленої законодавством на 1 січня календарного року. Наразі це 6 700 гривень. Така допомога призначається з першого дня після надання статусу безробітного на період не більше ніж 90 календарних днів.

Яку компенсацію можуть отримати роботодавці за працевлаштування ВПО?

Компенсація на оплату праці

Вона сплачується за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних ВПО за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів та збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази.

Компенсація витрат на оплату праці

Така компенсація сплачується за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), яким забезпечено працевлаштування такої особи з розміром заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці, який не є нижчим від розміру мінімальної заробітної плати.

Раніше ми розповідали, що в Україні вигадали нову схему шахрайства щодо ВПО. Також ми писали, що для ВПО змінили правила реєстрації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.