Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Попит на металопрокат: які особливості в регіонах України

В порівнянні з довоєнним періодом у поточному році на ринку металопрокату спостерігається зниження показників попиту

Фото: Unsplash,  Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Попит на металопрокат напряму залежить від ситуації на фронті

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Сьогодні в Україні попит на металопрокат залежить від ситуації на фронті. Відновлення безперебійного постачання електроенергії у березні 2023 року дозволило повноцінно запрацювати всім підприємствам, що також сприяло стабілізації ринку.

Про це повідомляють на сайті Національної мережі VARTIS.

Що відбувається з ринком металопрокату в різних регіонах України

Значне зростання попиту спостерігалося на територіях, які були деокуповані, а саме Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина та місто Херсон.

Попит на металопрокат в різних регіонах
Попит на металопрокат в різних регіонах
Фото: VARTIS

Ще одним фактором, який збільшив споживання металопрокату, було відновлення роботи та запуск виробничих потужностей релокованих підприємств зі Сходу в Західні регіони. Також Програма будівництва, реконструкції та ремонту об'єктів інфраструктури сприяла відновленню попиту на металопрокат.

З якими викликами зіткнувся металопрокат

Після знищення Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча та "Азовсталі", деякі позиції металопрокату більше не виробляються в Україні. Серед таких позицій можна відзначити:

  • листи;
  • двотаврову балку;
  • рейки.

Листи та двотаврова балка постійно застосовуються у будівельній та промисловій галузях. Ці матеріали є необхідними при будівництві металоконструкцій, а також використовуються в інших галузях промисловості. Також рейки є важливим елементом для залізничного транспорту, трамвайних ліній та метро.

 | Фото: VARTIS
 | Фото: VARTIS
 | Фото: VARTIS

Структура споживання металопрокату по регіонах

Фото: VARTIS

Структура споживання металопрокату по регіонах

Фото: VARTIS

Структура споживання металопрокату по регіонах

Фото: VARTIS

У зв'язку з відсутністю можливості виробництва цих позицій в Україні, країна змушена імпортувати їх з Європи та Туреччини. Втрата власного виробництва позицій металопрокату призвела до зниження показників попиту у 2023 році на рівні близько 30-35% в порівнянні з довоєнним періодом.

Українці можуть заробити на брухті титану

Українці можуть заробити додаткові гроші, здаючи брухт кольорових металів, зокрема титан. Ціни за кілограм титану в різних регіонах України варіюються від 99,1 до 103 грн.

Титан використовується в авіації, медицині, енергетиці, хімічній промисловості та інших галузях. Знайти титан вдома досить складно, але він може міститися в медичному обладнанні, комп'ютерах, мобільних телефонах та інших предметах.

Раніше ми повідомляли, скільки можна заробити, якщо здати старий автомобіль на брухт. Також ми писали, за яку ціну можна продати брухт нікелю в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.