Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подорожчання почалося? На який продукт в Україні різко підвищилися ціни

Експерти повідомили, вартість якого популярного овоча зросла та чому відбулися такі зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на овочі в Україні змінилися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні різко зросла ціна на популярний овоч. Помітити це можна протягом останнього тижня. Вартість тепличних помідорів підвищилася більше ніж на третину.

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти переконані, що така ситуація склалася через два головні чинники:

  • пропозиція продукції на ринку скоротилася;
  • витрати на вирощування зросли.

Які ціни на томати в України

За словами експертів, станом на кінець вересня 2023 року, тепличні комбінати відвантажують томат за ціною в середньому 45-65 грн/кг. Це приблизно на 36% дорожче, ніж тижнем раніше.

Виробники пояснили, що ціни на томати підскочили через підвищення попиту на тлі скорочення пропозиції. Це сталося тому, що середньодобова температура повітря згубно позначилася на процесі дозрівання тепличної продукції. Тому вибірки в господарствах різко скоротилися.

Водночас експерти наголошують на тому, що попри різке зростання цін на тепличні помідори, зараз вони коштують в середньому на 10% дешевше, ніж в аналогічний період попереднього року. При цьому ціни можуть зрости ще дужче за умови, що темпи збуту цієї продукції будуть збережені.

Коли чекати подорожчання продуктів

У коментарі Pro Гроші член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин спрогнозував, що ціни на базові продукти невдовзі підвищаться. Так, до Нового року орієнтовно на 12-13% зростуть ціни на:

  • борщовий набір;
  • м'ясо;
  • молоко;
  • хліб.

"Нам обіцяє Національний банк України інфляцію до кінця року на рівні 10% до грудня. Продовольчі корзинки, як правило, у нас зростають вище ніж інфляція, тому ми так очікуємо, що продовольча корзинка зросте на відсотків 12-13", – пояснив Пендзин.

Серед причин, чому ціни зростатимуть, експерт вказав продовження війни, знищення майна та об'єктів нерухомості, зменшення доходів населення, зростання цін на пальне, підвищення мінімальної заробітної плати, яке автоматично потягне за собою зростання долі видатків на працю у собівартості продукції.

Раніше ми писали про те, що ціни на деякі продукти зростатимуть повільніше. Також ми розповідали, як може змінитися вартість овочів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.