Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії під час війни – хто може залишитись без виплат

Розповідаємо, в якому випадку пенсіонери можуть втратити свої пенсійні виплати

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто може втратити пенсію під час війни

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців виїхали за кордон буквально у перші дні після початку повномасштабної війни в Україні. Жителі міст, які знаходяться у зоні бойових дій чи в окупації, продовжують виїжджати. Та більшість українців цікавить, що буде з їхніми пенсіями, якщо вони знаходяться за кордоном.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Пенсії для людей за кордоном

Багатьох українців цікавить, чи будуть вони отримувати пенсію, якщо залишаться за кордоном назавжди. У Пенсійному фонді пояснили, що при виїзді пенсіонера до інших країн на постійне місце проживання виплата пенсії припиняється.

Тобто, оформленням виїзду на постійне місце проживання займається міграційна служба, яка повідомляє до Пенсійного фонду про осіб, що оформили такий виїзд, та нарахування пенсії припиняється. Люди, які виїхали за кордон на постійне місце проживання повинні звернутись до відповідних органів в тій країні, де наразі знаходяться, та дізнатись інформацію щодо призначення пенсії.

Також статтею 51 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення" передбачено, що пенсіонер може подати заяву та документи про виїзд на постійне місце проживання за кордон до Пенсійного фонду та отримати пенсію за пів року, рахуючи з місяця, наступного за місяцем зняття з обліку за місцем проживання.

Пенсії для військовослужбовців

Військовослужбовці, яких звільнили зі служби, мають право на отримання пенсійного забезпечення. Військові можуть бути впевнені, що призначена після закінчення служби пенсія не зникне у разі повторної мобілізації. Вони все одно отримуватимуть виплати, крім того – їх перерахують після демобілізації з урахуванням збільшеної вислуги років.

Заново призвати військових можуть у декількох випадках, зокрема під час загальної мобілізації в особливий період, якщо було підписано контракт або здійснюється призов резервістів. Право на пенсійне забезпечення не зникає з поверненням на службу, також пізніше його переглянуть, беручи до уваги грошові надходження за посадою, яку обіймав військовослужбовець на момент повторного звільнення.

Раніше ми розповідали, хто отримує пенсію понад 10 000 гривень. Також ми писали, як оформити пенсію за віком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.