Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Державна допомога для військових: скільки доплачують УБД у 2023 році

Розповідаємо, яку доплату отримують учасники бойових дій та який розмір пенсії у таких громадян

Фото: УНІАН

Що впливає на розмір виплат для учасників бойових дій

Фото: УНІАН

Учасники бойових дій отримують доплати та пільги від держави. Оскільки розмір багатьох соціальних виплат в Україні прив'язують до розміру прожиткового мінімуму, доплати для УБД теж залежать від нього.

Про те, які виплати та доплати можуть отримати УБД, розповідає редакція Pro Гроші.

Відповідно до положень закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", пенсіонери, які є учасниками бойових дій, можуть отримати додаткові доплати незалежно від виду пенсії. Розмір такої виплати складає 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

У 2023 році розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб становить 2 093 гривні, а додаткова виплата, відповідно, складає — 523,25 грн. Також, варто нагадати, що з урахуванням всіх виплат та надбавок, розмір пенсії учасника бойових дій не може бути нижчим за 4 395,30 грн або 210% від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Мінімальний розмір пенсії встановлено в постанові "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій", а при зміні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться перерахунок зазначеної допомоги.

Пільги на проїзд для учасників бойових дій

Якщо буде запроваджено автоматизовану систему обліку проїзду, особи, які мають статус УБД, можуть безплатно отримати електронний квиток. Також, громадяни, що мають відповідний статус, можуть користуватись такими пільгами для проїзду в громадському транспорті:

  • безплатний проїзд водним, повітряним, залізничним або ж міжміським транспортом один раз на два роки або ж раз на рік зі знижкою 50%;
  • безплатний проїзд будь-яким транспортом загального користування приміського та міського сполучення, зокрема, автобуси, поїзди та інші види транспорту;
  • 75% знижки від вартості пального, однак, в межах норм для осіб, які мешкають у будинках, що не мають центрального опалення.

Такими пільгами на проїзд можуть користуватись чинні та колишні військовослужбовці, що брали безпосередню участь у веденні бойових дій.

Раніше ми писали, які знижки на комунальні послуги можуть отримати УБД, а також які пільги держава гарантує дітям, чиї батьки знаходяться на військовій службі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.