Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні – хто не зможе підвищити свої виплати до виходу на відпочинок

Відповідно до нових норм, добровільно сплачувати страхові внески на пенсійне страхування можуть не усі українці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці не можуть сплачувати страхові внески до виходу на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, щоби отримувати пенсії українцям спочатку необхідно накопичити необхідно кількість трудового стажу. Але чимало громадян працюють неофіційно, тому можуть збільшити свій страховий стаж оплачуючи добровільні страхові внески.

Утім, як пояснили у Пенсійному фонді України, така можливість є не у всіх громадян.

Так, відповідно до нових норм, добровільно сплачувати страхові внески на пенсійне страхування можуть лише ті українці, які не є пенсіонерами.

"Тобто якщо людина вже отримує пенсію, то новий механізм сплати добровільних внесків не для неї"- йдеться у повідомленні.

Але українці можуть приєднатися до благодійних пожертв та збільшити виплати пенсіонерам.

"У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70% суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а решта 30 % – як фінансовий ресурс на фінансування пенсій інших пенсіонерів", — зазначають у Пенсійному фонді.

Де сплачувати

Це можна зробити через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг ПФУ. Для цього:

  • авторизуйтесь на порталі, скориставшись кваліфікованим електронним підписом;
  • у правій частині екрану оберіть пункт "Добровільна сплата страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування" (Договір приєднання);
  • внесіть дані про особу, на користь якої хочете сплатити внесок (прізвище, ім’я, по батькові, податковий номер, серію та номер паспорта, дату народження);
  • перевірте друковану форму договору;
  • погодьтесь на обробку та відправку персональних даних, підпишіть договір та автоматично перейдіть на інтерфейс сплати внеску.

Як ще можна збільшити свій страховий стаж

В українців є можливість докупити страховий стаж. Його вартість прив’язана до мінімального розміру ЄСВ, регламентованого мінімальною зарплатою. З 1 жовтня цього року розмір мінімальної зарплати українців — 6 700 грн, а ЄСВ — 22% (1 474 грн від мінімальної зарплати).

Мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь (при купівлі страхового стажу) становить:

  • з 1 січня – 2 860 грн;
  • з 1 жовтня – 2 948 грн.

Тобто, якщо людині бракує року страхового стажу, їй доведеться заплатити 34 320 грн або 35 376 грн, якщо не вистачає двох років. відповідно. А 3 роки стажу обійдуться українцям понад 100 тисяч гривень.

Раніше стало відомо, чому у Мінфіні сумніваються у доцільності проведення пенсійної реформи. Ще ми писали, кому з українців підвищили пенсійні виплати у 2023 році у рамках масштабної індексації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.