Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавка до пенсії: як українцям онлайн збільшити свій страховий стаж

Внести кошти, щоби збільшити страховий стаж або зарплату, яка враховуватиметься при майбутньому обчисленні пенсії, можна не тільки за себе

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як збільшити кількість страхового стажу онлайн

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щоби вийти на пенсію українцям потрібно мати достатню кількість страхового стажу. Сплатити добровільні страхові внески на загальнообов’язкове пенсійне страхування можна онлайн.

Про це йдеться в матеріалі Соціальної платформи.

Зазначається, внести кошти для збільшення страхового стажу або зарплати, яка враховуватиметься при майбутньому обчисленні пенсії, можна як за себе, так і за іншу людину.

Як збільшити страховий стаж онлайн?

Це можна зробити на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно:

  • авторизуватися на порталі, скориставшись кваліфікованим електронним підписом;
  • у правій частині екрану обрати пункт "Добровільна сплата страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування" (Договір приєднання);
  • внести дані про особу, на користь будуть сплачені внески (прізвище, ім’я, по батькові, податковий номер, серію та номер паспорта, дату народження);
  • перевірити друковану форму договору;
  • погодитись на оброблення та відправку персональних даних, підписати договір та автоматично перейти на інтерфейс сплати внеску.

Як українцям підтвердити страховий стаж

Часто буває так, що у трудовій книжці відсутні точні записи про періоди роботи. На щастя, підтвердити необхідні дані можна у реєстрі застрахованих осіб (після 1998 року), а також довідки, виписки з наказів, відомості про заробітну плату, що містять дані про періоди роботи.

Якщо ці документи відсутні, а отримати їх неможливо, бо підприємство на якому ви працювали, вже ліквідували. Тоді підтвердити стаж вам допоможуть двоє свідків, які нададуть необхідні показання. Вони мають знати заявника під час спільної з ним роботи на одному підприємстві й мати відповідні документи, які підтвердять роботу заявника. Зі свідками потрібно звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду.

Подвійний страховий стаж

Після змін у статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення", подвійний страховий стаж можуть отримати пенсіонери, які працювали в таких закладах:

  • протичумних та лепрозорних закладах охорони здоров’я;
  • психіатричних закладах охорони здоров’я;
  • відділеннях та установах, де лікуються особи, заражені вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) або хворі на СНІД;
  • інфекційних установах реанімаційних відділень закладів охорони здоров’я.
  • Якщо людина працювала в одному з таких закладів, то стаж дійсно буде обчислюватися у подвійному розмірі.

Раніше ми пояснювали, як страховий стаж отримати безробітним. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.