Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Під час воєнного стану можуть націоналізувати системно важливий банк: який саме

Зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт буде діяти на підставах, які виникли внаслідок агресії Росії проти України

Колаж: Pro Гроші

Ярослав Железняк розповів, навіщо ініціював законопроєкт щодо націоналізації банку

Колаж: Pro Гроші

23 вересня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонується вивести з ринку системно важливий банк на підставах, які настали під час війни в Україні. Ініціаторами документу стали голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев спільно зі своїм заступником Ярославом Железняком.

Деталі народний депутат Железняк розповів у своєму Telegram-каналі.

Як пише держпосадовець, законопроєкт пропонує надати Міністерству фінансів право брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку на основі пропозиції НБУ. При цьому націоналізація буде відбуватися шляхом віднесення установи до категорії неплатоспроможних.

Відмінність від колишньої процедури в тому, що немає необхідності проводити докапіталізацію з боку держави, як це здійснювалося, наприклад, під час націоналізації "ПриватБанку". Серед нововведень ініціатори документу пропонують припинення зобов’язань банку перед контролерами та акціонерами без необхідності обмінювати вклади на акції, щоб їх потім викуповувала держава.

Незалежно від фактичного розміру капіталу установи продаж відбуватиметься у розмірі однієї гривні, а відшкодовувати вартість акцій утримувачам зможуть лише після компенсації Росією збитків Україні. Наразі документ передано на розгляд керівництва Верховної Ради.

Що таке СВБ і до чого в цій історії "Альфа-Банк"?

Банк вважається системно важливим, якщо його діяльність впливає на стабільність усієї банківської системи. Щороку НБУ поновлює перелік, найновіша редакція від 9 березня включає 14 установ. Серед них – "Альфа-Банк", якому найбільшою мірою грозить націоналізація.

Справа в тому, що раніше очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в інтерв'ю Forbes заявив: "Альфа-Банк" потребує докапіталізації у розмірі одного мільярду доларів. Це захмарена сума: такої величезної докапіталізації "Альфа-Банк" міг би потребувати при умові втрати під час війни трьох чвертей свого кредитного капіталу.

Одночасно з цим на арені з'явився російський бізнесмен Михайло Фрідман, співвласник установи. Він заявив в інтерв'ю Wall Street Journal, що передасть необхідну суму з власної кишені, якщо Великобританія скасує накладенні на нього санкції. Ці кошти не лише б змогли покрити потребу на дотримання норми адекватного капіталу "Альфа-Банку", але стали би ресурсом для збільшення кредитування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Світовий банк виділив гроші для інвестицій в Україну. Також ми повідомляли, що російські картки перетворюються в мотлох.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.