Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перевірка документів на вулиці: як дізнатися, чи законно зупинила поліція

Поліція може зловживати підставами для перевірки документів, не аргументуючи необхідність процедури

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як поліція має пояснювати підстави перевірки документів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство визначає шість підстав, за якими представники поліції можуть підійти на вулиці до людини та попросити надати документи для перевірки. Але правоохоронці завжди повинні пояснювати, чому виникла підстава, інакше не виключено зловживання законом.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець зазначив, що недобросовісні поліціянти можуть маніпулювати нормами ст. 32 ЗУ "Про Національну поліцію", не аргументуючи громадянам, чому їх зупинили та змусили надати документи. Така поведінка особливо вірогідна при врученні повісток. Але ви маєте право вимагати від правоохоронців довести підставу перевірки.

Як поліція може підтвердити законність перевірки

Перебування у розшуку. Довести цю підставу дуже просто. Представник охорони правопорядку має показати документ, де вказані зовнішні ознаки розшукуваного, його особа, найменування органу, що оголосив розшук.

Вчинення правопорушення. Якщо вас піймали на місці злочину чи в окресленому районі, зателефонуйте на номер 102 і запитайте, чи присутня інформація про правопорушення в конкретний період часу. У разі ствердної відповіді, підстава перевірки законна.

Перебування на режимному об’єкті. Місце розташування об'єкта під охороною приховати неможливо, тож тут докази не потрібні. Інша справа – спеціальний статус блокпостів, про які громадяни можуть не здогадуватися, оскільки ті утворюють наказом командування.

Зберігання заборонених речей. Мова про наркотичні засоби, зброю тощо. Якщо поліція підозрює, що особа переносить подібні предмети, постає питання, навіщо перевіряти документи. В таких випадках варто одразу затримувати та проводити обшук. Тож підстава досить розмита і неконкретизована. Але якщо людина відкрито несе мисливську зброю, перевірка обґрунтована, оскільки на володіння потрібен дозвіл.

Перебування на місці злочину чи ДТП. Доведення не має сенсу, оскільки підстави чудово зрозумілі всім сторонам. На противагу попередньому пункту, це найбільш конкретизована причина перевірки, яка не потребує пояснень.

Зовнішні ознаки скоєння злочину. Формально наявність ран на тілі може свідчити про можливе вчинення вами правопорушення. Або ж якщо на автомобілі є видимі пошкодження, воно може бути причетним до ДТП. Втім постає питання конкретики, в якому саме злочині вас підозрюють. Зателефонуйтена 102 і запитайте про реєстрацію в районі, де вас зупинили, будь-якого правопорушення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який штраф за неявку до військкомату після вручення повістки. Також ми повідомляли, що в Україні запровадили новий штраф для ФОПів і розповідали, за яке порушення платитимуть підприємці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.