Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перетнути кордон дозволяють ще одній категорії чоловіків – хто має право на виїзд

Законодавство прозоро встановило правила перетину державного кордону для конкретної категорії чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка категорія чоловіків має право на перетин кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поки в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, військовозобов’язані чоловіки не мають права покидати територію держави. Втім існують винятки, визначені на законодавчому рівні.

Про це йдеться у Законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і Правилах перетинання державного кордону громадянами України.

Право перетнути кордон та опинитися на території іншої країни під час воєнного стану мають чоловіки, які утримують трьох і більше неповнолітніх дітей. Відповідно до частини 1 статті 23 ЗУ та пунктів 2-6 Правил такі українці безперешкодно можуть виїхати, якщо нададуть підтверджуючі документи про факт утримання. Йдеться про такі офіційні папери:

  • свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);
  • посвідчення батька багатодітної сім’ї;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав;
  • свідоцтво про смерть одного із батьків дитини;
  • судове рішення про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав;
  • рішення суду про визнання одного із батьків безвісти зниклим;
  • оголошення одного із батьків померлим.

Як зауважив адвокат Володимир Крекотень, цей перелік не є остаточним і повним, адже закон не обмежує список. Для кожного індивідуального випадку потрібні документи визначаються окремо. Надати для підтвердження можна або оригінали, або нотаріально завірені копії.

Більше того, навіть у випадку проживання чоловіка окремо від дітей він не втрачає дозвіл на виїзд за кордон. Втім повинен мати докази того, що опікується їх фінансовим благополуччям. Зокрема підтверджуючими документами можуть бути судові рішення про призначення аліментів та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості щодо сплати.

Яка відповідальність передбачена за незаконний перетин кордону

Досі трапляються випадки обману чи підкупу прикордонників, щоб виїхати з України і таким способом ухилитися від мобілізації. Залежно від ситуації чоловікам загрожує кримінальна чи адміністративна відповідальність. Старший юрист БФ "Право на захист" Олександр Трегуб розповів, що штраф або адмінарешт передбачено за перетин кордону поза пунктами пропуску та надання чужого документа.

Якщо людина користується підробленим паспортом або висновком ВЛК, їй загрожує відповідальність у вигляді позбавлення волі. За спробу підкупу передбачено строк ув’язнення до 4 років. Якщо буде доведено спробу ухилення від призову, то особу можуть позбавити волі на термін від 3 до 5 років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких хворих звільнять від призову до ЗСУ. Також ми повідомляли, що ще для однієї категорії українців оновили правила виїзду за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.