Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Утримання батьків: у яких випадках діти зобов'язані виплачувати аліменти

Повнолітні діти повинні фінансово утримувати своїх непрацездатних батьків лише у певних випадках, а іноді навіть можуть бути звільнені від сплати таких аліментів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аліменти на батьків виплачуються лише за наявності певних умов

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Згідно зі ст.51 Конституції України та ст.202 Сімейного кодексу України, повнолітні діти зобов'язані фінансово утримувати своїх батьків. Проте, це стосується не всіх сімей, йдеться лише про окремі випадки.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

За яких умов діти повинні утримувати своїх батьків?

Обов'язок матеріально утримувати своїх батьків покладається виключно на повнолітніх дітей лише у кількох випадках:

  • якщо батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з I, II та III групою інвалідності);
  • якщо батьки потребують матеріальної допомоги (особи, що не мають можливості забезпечити гідне фінансове існування у зв’язку з відсутністю пенсії чи її низьким розміром, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел існування).

Якщо повнолітні діти відмовляються добровільно надавати батькам матеріальну допомогу, вони мають право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. При цьому позов може бути пред'явлений як до одного, так і до всіх дітей разом.

Якщо все ж таки батьки звертаються до суду щодо стягнення аліментів, то до позовної заяви також потрібно додати докази, що пояснюють їх вимоги. Це можуть бути документи, що підтверджують потребу батьків в матеріальній допомозі тощо.

Як розраховується розмір таких аліментів?

Розмір аліментів на батьків суд визначає у фіксованій сумі або у частці від заробітку (доходу) сторін з урахуванням матеріального та сімейного стану. При визначенні розміру грошових виплат суд також розглядає можливість отримання аліментів від інших дітей, до яких не було пред’явлено позову, дружини, чоловіка та своїх батьків.

Для того, аби зафіксувати суму аліментів, суд також звертає увагу на отримання батьками пенсії, пільг, субсидій, наявність в батьків майна, що може приносити дохід тощо. Тобто, всі випадки розглядаються індивідуально та враховуються всі види заробітку чи доходу як дітей, так і батьків.

Коли діти не зобов'язані утримувати своїх батьків?

Якщо в ході розгляду справи суд встановить, що батьки ухилялися від виконання своїх обов’язків, то діти матимуть право не утримувати непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги.

Також діти звільняються від грошових виплат батькам, якщо суд встановить, що вони не сплачували аліменти на утримання дитини й це призвело до виникнення заборгованості (сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки), яка не була погашена на момент звернення батьків до суду.

Раніше ми розповідали, чи повинні військові платити аліменти. Також ми писали, чи може дитина від першого шлюбу успадкувати майно батька.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.