Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть залишитися без пенсії: кого торкнеться

Розповідаємо, хто з пенсіонерів в Україні може залишитися без виплат та за яких умов

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто з пенсіонерів може залишитися без виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні наприкінці січня розробили законопроєкт, який передбачає скасування пенсійних виплат деяким громадянам.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Хто може залишитися без виплат

Пенсії громадян можуть бути скасовані у разі скоєння таких дій:

  • за насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади (стаття 109 Кримінального кодексу України);
  • за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110 Кримінального кодексу України);
  • за державну зраду (стаття 111 Кримінального кодексу України);
  • за колабораційну діяльність (стаття 111-1 Кримінального кодексу України);
  • засуджених (підозрюваних) у злочинах проти національної безпеки України, місцезнаходження яких невідоме, вони ховаються від слідства та суду на тимчасово окупованій території, за межами України або перебувають у розшуку.

Якщо пенсіонер скоїв такі злочини, то його виплати припиняються на час перебування у в'язниці. Виплати продовжать нараховувати після закінчення терміну покарання. Також у законопроєкті пропонують не встановлювати пенсії за особливі заслуги засудженим, які скоїли умисне кримінальне правопорушення.

В Міністерстві наголошують, що у разі ухвалення законопроєкту свобода і права громадян України не порушуватимуться.

Хто має право на достроковий вихід на пенсію

Повний перелік категорій громадян, які можуть вийти достроково на пенсію, можна знайти в Законі України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Зокрема вийти на відпочинок раніше можуть:

  • інваліди по зору I групи — сліпі та інваліди з дитинства I групи, але не раніше ніж за 10 років для чоловіків і за 15 років для жінок до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу в чоловіків і не менше 10 років страхового стажу в жінок;
  • особи передпенсійного віку, трудовий договір з якими було розірвано у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров’я за півтора року до встановленого законодавством пенсійного віку, якщо вони мають необхідний загальний трудовий стаж, у тому числі на пільгових умовах;
  • працівники та службовці, які проробили не менш 15 календарних років в районах Крайньої Півночі або не менш 20 календарних років в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі: чоловіки — після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, жінки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років.

Раніше ми розповідали, чи зарахують чоловікам в страховий стаж періоди догляду за дитиною. Також ми писали, які періоди не зарахують до страхового стажу. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.