Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям розповіли, як можна збільшити свою пенсію

Українці можуть скористатися одразу двома способами, щоби підвищити розмір своїх майбутніх пенсійних виплат

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українців є нагода збільшити розмір своєї пенсії

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українців, які планують вийти на пенсію, є шанс збільшити показник зарплати, від якого залежить розмір майбутніх пенсійних виплат. Для цього існують два способи.

Про це повідомляється на сайті Соціальної платформи.

Йдеться саме про індивідуальний показник зарплати, адже під час розрахунку пенсії враховується ще й середній показник у країні.

Отже, для того, аби збільшити свою зарплату для розрахунку пенсії можна:

  • прибрати "невигідні" періоди роботи з низьким офіційним окладом;
  • доплатити єдиний соціальний внесок (ЕСВ), додатково до того, що вже заплатив роботодавець.

Зарплату рахують по формулі розрахунку пенсії як коефіцієнта. Щоб порахувати коефіцієнт, потрібно взяти свою зарплату за кожний місяць та розділити її на середню зарплату по країні (станом на місяць розрахунку). Що вище підсумковий коефіцієнт, то краще.

Під час розрахунку можна також застосувати так звану оптимізацію заробітку. Це механізм, який дозволяє не враховувати до 60 місяців із розрахунку. Але є обмеження: всі ці місяці повинні йти у трудовій біографії поспіль, а їхня загальна тривалість не повинна перевищувати 10% від усього стажу.

Важливо, що чим більше страхового стажу має людина, тим вищою буде пенсія. Відповідно, якщо купити додатковий стаж — це позитивно позначиться на розмірі виплат.

У кого може скоротитися пенсія?

Це загрожує пенсіонерам, які виявилися боржниками. Наприклад, вчасно не погасили кредит, аліменти, мають неоплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху або не відшкодували завдані збитки.

Тоді Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця має право списувати заборгованість з основного розміру пенсії до повного погашення.

  • Списувати заборгованість мають право на підставі:
  • судових рішень, постанов та вироків (за майновими стягненнями);
  • виконавчих написів нотаріусів;
  • інших рішень та постанов, виконання яких проводиться аналогічно до виконання судових рішень.

Раніше ми розповідали, хто з українців може достроково вийти на пенсію. Також ми писали, Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.