Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: які додаткові виплати нарахують з 1 червня

Розбиралися, хто з українців отримає підвищені пенсійні виплати влітку 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влітку 2023 року пенсію підвищать ще деяким українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці у червні 2023 року можуть розраховувати на додаткові пенсійні виплати. Надбавку нарахують працюючим пенсіонерам.

Про це розповіла директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ПФУ Олена Охріменко.

Скільки отримають пенсіонери

За її словами, розмір доплат залежить від розміру зарплати. Але у пенсіонерів, які продовжують працювати, накопичили стаж не нижче 35 років та отримують не менше 7 тисяч гривень зарплати, доплати до пенсій становитимуть 1 200 грн.

Вона також пояснила, чому перерахунок відбудеться саме 1 червня, хоча індексація пенсій відбулася ще у березні та квітні.

"Відбулися зміни у правилах звітності страхувальників щодо сплати єдиного внеску обов'язкового пенсійного страхування зі щомісячного на щоквартальне", — зазначила Охріменко.

Посадовиця також додала, що у червні українці отримають доплати одразу за три місяці. До того ж додаткові нарахування торкнуться й інших громадян. А саме:

  • пенсіонерів, які продовжують працювати й станом на 1 березня отримали право на перерахунок, накопичивши 24 місяці стажу;
  • пенсіонерів, яким два роки не призначали пенсії й не проводили попередній перерахунок.

Як працюючі пенсіонери можуть збільшити свої виплати

Сайт Pro Гроші вже пояснював, що Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає, що українцям, які не полишили роботу після виходу на пенсію, поступово збільшують розмір виплат за понаднормовий стаж:

  • 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного за тим, який слідує після досягнення пенсійного віку, при відстроченні виходу на пенсію терміном до п'яти років;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць стажу, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

Де в Україні найбільші середні пенсії

  • у Донецькій області – 6 560 грн;
  • Луганській – 6 049 грн;
  • Дніпропетровській – 5 804 грн;
  • Житомирській – 5 650 грн;
  • Рівненській – 5 488 грн;
  • Запорізькій – 5 416 грн;
  • Харківській – 5 249 грн.

Раніше ми писали, у кого є право на пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.