Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: як можна підтвердити страховий стаж

Розповідаємо, як підтвердити страховий стаж для призначення пенсії, якщо підприємство, де працювала людина, ліквідовано

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як підтвердити свій стаж роботи для призначення пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для призначення пенсії в Україні необхідно підтвердити свій стаж роботи. Однак є випадки, коли люди не можуть це здійснити через ліквідацію підприємства.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Як підтвердити свій стаж

У разі, якщо в трудовій книжці немає точних записів про періоди роботи, то підтвердити стаж можна за допомогою реєстру застрахованих осіб (після 1998 року), а також довідки, виписки з наказів, відомості про заробітну плату, що містять дані про періоди роботи.

Якщо таких документів немає, а отримати їх неможливо через ліквідацію підприємства, стаж роботи може бути встановлений на підставі показань не менше двох свідків, які знали б заявника під час спільної з ним роботи на одному підприємстві й мали документи про свою роботу за час, коли вони підтверджують роботу заявника. Зі свідками потрібно звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду.

Які категорії працівників можуть отримати страховий стаж

  1. Всі громадяни, які офіційно працюють на території України, включаючи іноземців (якщо інше не встановлено міжнародними договорами).
  2. Фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.
  3. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності.
  4. Громадяни України, які працюють у розташованих за межами України філіях(якщо інше не встановлено міжнародними договорами).
  5. Працівники дипломатичної служби, направлені у довготермінове відрядження.
  6. Громадяни України та особи без громадянства, які працюють в іноземних дипломатичних представництвах, відокремлених підрозділах іноземних підприємств, міжнародних організацій, розташованих на території України.
  7. Особи, які працюють на виборних посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, громадських об’єднаннях і отримують заробітну плату за роботу на таких посадах.
  8. Особи, які проходять строкову військову службу у Збройних силах України, інших військових формуваннях, Службі безпеки України та службу в органах і підрозділах цивільного захисту.
  9. Особи, які доглядають дитину до досягнення нею трирічного віку й отримують грошову допомогу.
  10. Один із непрацюючих працездатних батьків або опікунів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, важкохворою дитиною, якій не встановлено інвалідність. А також непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи. Або за особою, яка досягла пенсійного віку, і за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу відповідно до законодавства.
  11. Особи, які отримують допомогу з тимчасової непрацездатності (перебувають на лікарняному), а також особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують державну допомогу.
  12. Військовослужбовці (окрім тих, хто проходить строкову службу), поліцейські, особи рядового і начальницького складу, у тому числі ті, які проходять військову службу під час особливого періоду, визначеного законами України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та "Про військовий обов’язок і військову службу".
  13. Патронатні вихователі, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки, якщо вони отримують відповідне грошове забезпечення.
  14. Члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.
  15. Непрацююча особа з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за кордоном за місцем довготермінового відрядження такого працівника.

Раніше ми розповідали, хто в Україні може отримати подвійний страховий стаж. Також ми писали, як безробітні можуть отримати страховий стаж. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.