Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пачку солі в Україні продають за 500 грн: що в ній особливого (фото)

Кошти з продажу солі підуть на закупівлю дронів-камікадзе для потреб ГУР

Фото: United24, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому сіль в Україні продають за 500 грн

Фото: United24, Pexels. Колаж: Pro Гроші

До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну фандрейзингова платформа United24 спільно з державним підприємством "Артемсіль" запустила у продаж партію солі "Міць. Українська кам'яна".

Про це йдеться на офіційному сайті United24.

Українці можуть придбати в мережі супермаркетів "Сільпо" та через онлайн-ритейлера Rozetka пачку кам’яної солі в фірмовому упакуванні, що коштує 500 грн. Дизайн розробив Артем Гусєв. Всього партія має обсяг 20 тонн, які розділили на 100 тисяч пачок солі. Ціну виправдовує мета, на яку планують зібрати кошти: 465 гривень з кожної проданої пачки підуть на закупівлю дронів-камікадзе для Головного управління розвідки України.

Нагадаємо, що ДП "Артемсіль" вважається одним з найбільших у світі з видобутку цього ресурсу. Підприємство розташовується в Соледарі, проте з початком війни було змушене припинити діяльність.

"Через російські обстріли в шахтах перестали видобувати сіль у квітні 2022 року. Це сталося вперше з Другої світової війни. Цехи згоріли, обладнання знищено, будівлі зруйновано. Частину запасів вдалося вивезти, але влітку 2022 року пачка "Артемсолі", яку знають і люблять мільйони українців, остаточно зникла з полиць продуктових мереж", – зауважило підприємство в пресрелізі.

Тож до річниці вторгнення платформа United24 відкрила продаж вцілілої продукції, яку встигли вивести з Донеччини. На думку ініціаторів, акція вкотре нагадає світу про надзвичайну мужність, нескінченний супротив і міць всього українського народу.

Зауважимо, наразі сіль є стратегічно важливим і дефіцитним товаром, тож продукцію місцевих виробників заборонено продавати деінде, окрім України. Купити спеціальну партію "Артемсолі" можна тільки на території нашої держави в офіційних постачальників.

Що відбувається з цінами на продукти

Через інфляцію в Україні постійно ростуть ціни на продукти харчування. Лише за останні два місяці товари в магазинах подорожчали на 9,8%. Передбачається, що тенденція збережеться як мінімум весною, на чому наголосив кандидат економічних наук, експерт Олександр Хмелевський. Перше, що впадає в очі – значне підвищення вартості овочів і фруктів.

Причина тривіальна – необхідність довго зберігати продукцію в теплицях і на складах, що вимагає витрат. Плюс товарам потрібні оптимальні температурні умови, яких неможливо досягти природним шляхом. Виробники використовують допоміжні джерела енергії, але через періодичні масовані ракетні обстріли та перебої зі світлом доводиться закуповувати генератори.

Всі додаткові видатки відображаються на цінниках в супермаркетах. Плюс дефіцит спровокували несприятливі погодні умови восени. Звісно, кількість вирощеного врожаю зменшилася через окупацію частини України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців попередили про зміни у цінах на деякі продукти. Також ми повідомляли, коли відчутно впаде ціна на курячі яйця в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.