Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оповіщення замість повістки? Що це таке та кому можуть вручити

Якщо призовник не прийшов до військкомату, то це тягне за собою відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває повномасштабна війна. Військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років можуть отримати не лише повістку, але й оповіщення. Однак це не одне й те саме, як може здатися на перший погляд.

Про це пише УНІАН.

Повістка й оповіщення – в чому різниця

Насправді це не одне і те ж. Повістка – документ-розпорядження, який зобов'язує вас прибути в певний термін до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Оповіщення – теж розпорядження від керівника районного (міського) ТЦК і СП. Але, на відміну від повістки, оповіщення вручають не конкретній людині, а адресують:

  • органам місцевого самоврядування;

  • керівникам підприємств, установ та організацій;

  • навчальним закладам.

Оповіщення зобов'язує керівника повідомити людини про виклик в ТЦК і СП і забезпечити її прибуття в зазначені терміни. Тобто по суті, оповіщення – це механізм, який ТЦК і СП використовують для вручення повісток військовозобов'язаним.

До чого зобов'язує оповіщення від військкомату

Воно не зобов'язує вас до будь-яких дій. Мова йде лише про посадових осіб, керівників підприємств, установ, які повинні:

  • повідомити військовозобов'язаним про те, що їм необхідно з'явитися у військкомат і стати на облік або уточнити свої дані;

  • забезпечити прибуття військовозобов'язаних в ТЦК і СП в терміни, зазначені в повістках (вони додаються до оповіщення).

За словами юриста адвокатського об'єднання T&T Partners Владислава Юрчака, це не означає, що буде неодмінна мобілізація. Але, якщо військовозобов'язаний отримав повістку, яка додавалася до оповіщення, і проігнорував її, то неявка до військкомату тягне за собою відповідальність.

Як змінились повноваження ТЦК

Раніше вони не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Однак наразі уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Тепер ТЦК можуть сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому такі нововведення не розповсюджуються на військовозобов'язаних й резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. Також ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Раніше ми розповідали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Також ми писали, чи може військкомат скасувати відстрочку. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.