Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оформлення пенсій: з якими проблемами зіштовхнулися українці і хто може втратити виплати

Для деяких громадян оформлення допомоги від держави стало практично неможливим через війну з Росією

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть втратити пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть втратити пенсії. Це стосується людей, які свого часу поїхали працювати в Росію і заробили там страховий стаж. Такі громадяни не зможуть оформити пенсію в Україні.

Про це розповіла заступниця міністра соціальної політики України Дар'я Марчак в ефірі телемарафону.

Вона підтвердила, що з проблемами призначення пенсій останнім часом зіштовхуються українці, які жили в Росії або в окупованому Криму, а потім повернулися на підконтрольну територію.

Марчак пояснила це тим, що за чинним законодавством, щоб призначити пенсії таким українцям, потрібно отримати підтвердження від пенсійного фонду РФ про те, що Росія не виплачує пенсію конкретному громадянину. Але під час повномасштабної війни Україна не може отримати ці дані від Росії. У зв'язку з цим деякі громадяни і зіштовхнулися з проблемою в оформленні виплат.

Заступниця міністра також зауважила, що мова йде не лише про кілька сотень пенсіонерів. Насправді потенційно таких громадян може бути значно більше.

"Росія денонсувала угоду про пенсійне забезпечення між РФ і Україною. Тому в нас немає врегулювань для громадян України, які частину життя працювали в Росії", – наголосила Марчак.

Хто ще може втратити пенсії

Законопроєкт №9453, який раніше був ухвалений Верховною Радою у першому читанні, передбачає скасування виплат для таких категорій українців:

  • ті, хто були визнані безвісти зниклими або померлими в установленому законом порядку;
  • особи, які не пройти верифікацію;
  • людина, яка впродовж 6 місяців не витрачала гроші з пенсійного рахунку;
  • пенсіонери, які тимчасово проживають за кордоном та написали відмову від виплат;
  • якщо пенсіонеру надано статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин.

У пояснювальній записці вказано, що за новими правилами також будуть припинені виплати у тих випадках, коли індивідуальний документообіг з державою-агресором припиняється. У такий спосіб влада хоче унеможливити фінансування людей, які можуть підтримувати діяльність, що загрожує національній безпеці.

Раніше ми писали про те, чи зарахують військовим страховий стаж. Також ми розповідали, кому призначають пенсію за вислугу років і який розмір виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.