Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обмани під час війни: як у магазинах найчастіше дурять українців

Магазини користуються тим, що через війну в Україні скасували перевірки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як українців обманюють в магазинах під час війни

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі продуктові магазини дурять громадян навіть під час війни, поки інша частина бізнесу переформатовує роботу, облаштовуючи спеціальні зони зі світло та інтернетом, щоби полегшити життя українців. Так, торгові точки обважують товар, вказують неправильні цінники або продають товар під виглядом акцій.

Про це розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан.

За його словами, найбільше права споживачів порушують невеликі торгові точки, адже там вкрай рідко відбуваються перевірки.

У топі такі порушення:

  • обвішування;
  • цінники;
  • знижки та акції.

"У топі порушень обвішування. У кожному магазині мають бути контрольні ваги. Якщо їх не виставляють, це вже порушення. Друге – це цінники. Ціни, вказані на товарі, і ті, які є вже на касі, не можуть відрізнятися. Це також привід для роботи Держспоживслужби. Третє – знижки та акції. Часто це харчові продукти, у яких уже минув термін придатності, вони небезпечні. Такі "акції" йдуть всупереч із законодавством", – розповів Рубан.

Якщо на касі виявилося, що товар пробивають за ціною, що відрізняється від зазначеної в торговому залі, слід:

  • вказати продавцю про порушення та попередити, що ви купуватимете товар за ціною, що була вказана від початку;
  • якщо продавець проігнорує ваше зауваження, потрібно написати скаргу до Держпродспоживслужби. Це можна зробити телефоном або онлайн, також є можливість записатися на прийом.

Олег Рубан також розповів, що перевірки магазинів наразі призупинені у зв'язку з воєнним станом. Але громадяни все одно можуть повідомляти Держспоживслужбі про порушення.

"У Києві ми запровадили так званий моніторинг і ведемо збір інформації щодо кожного суб'єкта господарювання. Впродовж 24 годин після того, як надходить інформація, ми виходимо на суб'єкт і вирішуємо ситуацію вже на місці", – підкреслив Рубан.

Які продукти ліпше не купувати, якщо світло відключили надовго

  • Найшвидше псується:
  • охолоджене м'ясо;
  • напівфабрикати;
  • варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки);
  • варена ковбаса;
  • ваговий кисломолочний сир;
  • рибні продукти.

Термін вживання таких продуктів – 48-72 години, адже вони не запаковані та охолоджені. Тому без світла вони страждають досить сильно і зʼївши їх ви можете отримати харчове отруєння.

Раніше ми розповідали, як війна та інфляція підвищують вартість продуктів. Також ми писали, де українці можуть отримати безплатні продукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.