Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нічого хорошого не буде? Як відсутність святкових вихідних вплине на українців

Експерт запевняє, дуже важливо розуміти, що святкування під час війни значно відрізняється від звичайного

Фото: unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям необхідні вихідні

Фото: unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи відзначати 8 березня під час війни та чи варто скасовувати святкові вихідні – це багатогранні питання. Війна в країні ще досі триває та є складною для українців. Саме тому мають бути певні ритуали, яких люди дотримувались роками.

Про це сайту Pro Гроші розповіла психологиня, психотерапевтка Діана Бобер.

Для психіки дуже важливо мати ритуали, регулярно повторювані події чи свята. Це позитивно впливає на самопочуття та психологічний стан. Життя продовжується, і люди намагаються отримувати задоволення й радіти. Як би складно це не було в наш час, – говорить експертка.

З іншого боку, на фоні жахливих подій, коли люди втрачають домівки, близьких людей, загальне почуття безпеки — може бути внутрішній супротив до святкувань чи навіть відпочинку. Бо "не на часі", "переможемо – будемо святкувати". І це теж нормальна психологічна реакція на ситуацію. Тому кожен має самостійно обрати те, що для нього краще.

Важливо розуміти, що свята та відпочинок необхідні людям навіть під час війни.

Зараз і так набагато менше можливості відчути щастя та задоволення. Але дуже важливо розуміти, що святкування під час війни значно відрізняється від звичайного. Варто поважати навколишніх, яким значно складніше переживати цей період. Ніколи не буде зайвим зробити приємно собі та іншим людям, навіть під час війни, – додала Діана Бобер.

Як змінилися українці через війну

Раніше ми вже розповідали, що з початком повномасштабної війни люди не знали, як правильно себе поводити, реагувати та що робити. Саме тому наші звички змінюються, адже ми намагаємося підлаштуватися під ситуацію. Деякі з них вже стали для нас повсякденними.

Наприклад, свідомо чи несвідомо через війну ми почали якісніше спілкуватися. Якщо раніше люди говорили на рівні: "Як справи? Все добре", то тепер вони частіше кажуть: "Мені рве дах. Я не витримую, мені треба допомога".

Дистанціювання також може бути таким рятівним колом, коли в моїй картині немає війни. Наприклад, хтось може оминати новини, волонтерські центри, переселенців і так далі. Психологи не рекомендують засуджувати таких людей, адже тільки вони самі можуть визначити свою готовність до таких травматичних подій.

Якщо ви зараз не готові стикатися з війною, то тоді, коли втомляться інші люди, які були в першій черзі "рятівників", прийдете на зміну ви, які мали час та можливість для того, щоб усвідомити, що відбувається.

Якщо вас зацікавила ця тема, то про більше змін у житті українців ви можете прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми вже розповідали про те, як сюрприз перетворюється на емоційний борг, а також про те як психологічно підготувати себе до блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.