Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечне "світло": які свічки категорично не можна купувати для дому

Часто свічки виготовляють з використанням дешевого парафіну, який дуже шкодить здоров’ю

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Свічки, що містять парафін, дуже небезпечні для здоров'я

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Продажі свічок різко зросли в умовах періодичних перебоїв з електроенергією. Окрім альтернативного джерела світла, свічки є значною частиною процедур краси та здоров’я. Існує дуже багато варіантів вибору, і так важко зупинитися на конкретному серед широкого асортименту розмірів, кольорів та ароматів.

Ми розміщуємо їх у спальнях, ванних кімнатах, кухнях і вітальнях, освітлюючи всю домівку. Але, як і з багатьма речами, купувати свічки потрібно зважено, оскільки серед них трапляються такі, що шкодять здоров’ю.

Сайт Pro Гроші розповідає, про які товарі варто забути і ніколи не запалювати вдома для безпеки всіх навколо.

Парафінові свічки

Найкращі свічки, на які варто звернути увагу, виготовлені з використанням соєвого воску на 100% без ГМО (генетично модифікованих організмів). Соєвий віск горить чисто – ви не будете наповнювати дім та легені потенційно смертельним димом і небезпечними забруднювачами, шкодити стінам і стелі чорною сажею.

Горіння парафіну виділяє в повітря токсичну суміш хімікатів, включаючи бензол і толуол, обидва з яких є відомими канцерогенами (хімічні речовини, що викликають рак). Вдихання цих небезпечних речовин може сприяти розвитку онкологічних захворювань, алергії та навіть астми.

Краса соєвого воску полягає не лише в чистоті. Такі свічки служать довше на 50%, горять рівномірно, не залишать жирного сліду на скляних тримачах. Вони легше виділяють аромати, тобто пахнуть сильніше. Для горіння їм не потрібно стільки тепла, як парафіну, тож вони безпечніші та не мають розплавленого воску, який поглинає всі аромати.

Свинцеві ґноти

Ще одне важливе "ні" – це ґноти, що містять свинець. При спалюванні ґнота зі свинцевим сердечником виділяється в п’ять разів більше свинцю, ніж вважається безпечним для маленьких дітей, і набагато більше, ніж допускається цільовим показником забруднення навколишнього середовища. Свинець може призвести до гормональних і поведінкових збоїв.

Щоб дізнатися, чи містить ґніт для свічки свинцевий стрижень, очистіть його трохи і подивіться, чи є всередині метал. Якщо так, не запалюйте свічку і, можливо, використовуйте її як прикрасу. Або переверніть іншою стороною і "малюйте" на папері за допомогою ґноту. Знову ж таки, якщо він залишає слід, як олівець, не спалюйте.

Штучні барвники та ароматизатори

Якщо свічка пофарбована та/або ароматизована, вона також буде виділяти токсичну суміш хімікатів під час горіння. Синтетичні запахи можуть призвести до гормональних збоїв, подразнення шкіри, очей, носа та дихальних шляхів, а також впливати на нирки та печінку.

Шукайте свічки з натуральними ароматизаторами або ефірними маслами (в безпечних концентраціях). Якщо сумніваєтеся, використовуйте нові свічки з соєвого воску в масляному пальнику або дифузорі, або ж паліть ефірні олії, змішані з водою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, через що в будинках може бути холодно під час опалювального сезону. Також ми повідомляли, скільки потрібно буде заплатити за новорічний салат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.