Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не прийме жодна компанія – що заборонено здавати на брухт в Україні

Не будь-який мотлох приймають на брухт, і перш ніж вести метал в пункт приймання, потрібно переконатися, що його у вас точно куплять

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі речі не приймають в якості чорного брухту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякий брухт жодна компанія не купить, оскільки існує низка обмежень щодо здачі металів на повторне перероблення. Вони стосуються як зовнішнього вигляду та якості брухту, так і конкретних конструкцій. Тож аби не отримати відмову, спершу переконайтеся, що ваш чорний метал точно не входить у список заборонених.

Сайт Pro Гроші розповідає, що не можна здавати як чорний брухт в Україні.

Який брухт не приймають на перероблювання

Для початку слід впевнитися, що металеві конструкції відповідають встановленим вимогам. Це стосується якості, складу, упакування тощо. Аби вам не відмовили у купівлі, заздалегідь відсортуйте мотлох та очистіть від забруднень. Велика кількість іржі – однозначне табу для більшості компаній. Наприклад, радіатор не приймуть через загрозу загоряння, якщо він міститиме олію чи якісь рідини.

Загалом заборонено здавати:

  • сировину, яка контактувала з бензином, маслянистими рідинами та іншими легкозаймистими речовинами;
  • вибухонебезпечні вироби та предмети, які можуть викликати пожежу (снаряди, вогнегасники, патрони, газові балони).

Переконавшись, що зовнішній вигляд металів відповідає вимогам, вони відсортовані та позбавлені бруду, можна бути впевненим, що їх приймуть на брухт. Хіба що конструкції належать до цього переліку:

  • речі приватної власності (не вашої);
  • вироби комунальної та міської власності (електричні проводи, каналізаційні люки, вуличні огорожі);
  • залізничні рейки;
  • пам'ятники, таблички з могил;
  • конструкції з неметалевими вставками, які неможливо від’єднати;
  • металоконструкції з підвищеним радіаційним тлом;
  • герметично закриті цистерни з невідомими речовинами;
  • токсичні продукти, що потребують спеціальної утилізації;
  • боєприпаси;
  • культурні, історичні цінності.

Жодну зі вказаних конструкцій не приймають як чорний брухт в Україні. Приватні власність, наприклад, автомобілі, можна здавати, але тільки за наявності підтверджувальних документів.

Що дуже вигідно здавати на брухт

Раніше ми розповідали, що деякі метали набагато дорожчі за інші, тому вироби з них можна вигідно здати. Чорні метали – найдешевші, заробіток виходитиме солідним тільки у випадку продажу великих обсягів, зокрема, від тонни. А кольорові метали, особливо мідь, дуже затребувані та водночас легко добуваються в домашніх умовах.

Загалом чимало заробити українці можуть на здачі міді, латуні, бронзи, алюмінію та свинцю. Бронзу зазвичай знаходять у кухонному посуді та деяких декоративних елементах інтер’єру – люстрах і скульптурах. Також нею інколи вкривають поверхні дверної фурнітури.

Свинцю багато в акумуляторах, автомобільних колесах, демонтованих лічильниках, мисливських і рибальських снастях. Латунь міститься у старих кранах, радіаторах і змішувачах, алюміній – у деталях транспортних засобів. Міді чимало у радянській побутовій техніці, особливо холодильниках. Також її можна добути з дверних ручок і замків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на брухт невпинно падають і розповідав, що відбувається на світовому ринку металів. Також ми повідомляли, які вироби з нержавійки найдорожче приймають на брухт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.