Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ показав нову пам’ятну монету: що зображено і кому її присвятили (фото)

В Україні з’явилася нова пам’ятна монета, присвячена справжнім героям сьогодення, які під ворожими обстрілами рятують від темряви

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив нову монету і присвятив її енергетикам

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України випустив нову пам’ятну монету 26 вересня. Вона присвячена співробітникам енергетичного сектору, які в будь-яку погоду та під російськими ракетами повертають людям світло в домівки.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Монета має назву "Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!" і з’явилася завдяки графічному дизайнеру Сергію Майдукову. Матеріал виготовлення – нейзильбер, тираж – до 50 000 штук, номінал – 5 грн. 10 000 екземплярів НБУ планує реалізувати через офіційний інтернет-магазин, продажі відкриють з 4 жовтня.

Дизайн монети виконаний у мінімалістичному стилі:

  • на аверсі – дзеркальне тло зі стилізованою композицією, яка символізує енергетичну систему: суцвіття соняшника, пелюстки якого тягнуться вверх, сяючи, наче ліхтарі, навіть попри ворожі ракетні обстріли;
  • на реверсі – три непорушні брили, що відтворюють тризуб, які при обертанні трансформуються в літеру Е.

Монета від НБУ, присвячена українських енергетикам
Монета від НБУ, присвячена українських енергетикам
Фото: НБУ

"Щодня та щоночі під обстрілами та в негоду, попри втому та загрози, ці звичайні незвичайні люди робили свою справу. Раз у раз, повертаючи світло, вони повертають разом із ним надію, дають можливість жити та працювати, боротися за Перемогу", – йдеться у повідомленні голови Нацбанку Андрія Пишного.

Також в міру відвантаження монет їх постачатимуть банкам-дистриб’юторам, які здійснюватимуть продаж українцям.

Монета до Дня Незалежності України

Раніше ми розповідали, що НБУ традиційно до національного свята презентував нові пам'ятні монети під назвою "Сміливість бути. UA", присвячені 32-ій річниці незалежності України. Андрій Пишний назвав їх особливими, оскільки цей випуск не приурочений конкретній особистості, події чи матеріальним речам.

"Ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, аби закарбуватися на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу і стала синонімом слова "українці". Це – сміливість!", – пояснив очільник Національного банку.

Аверс містить стилізовану композицію з тризуба, який стоїть "на вістрі" часу, трендів, суспільних процесів, уваги світу та новітньої історії. Реверс зображає композицію, що символізує сміливість та героїзм українського народу, – золоту зірку, яка розбиває непорушний бетон непереможності російської армії. Звісно, це була казка, вигадана пропагандистами для залякування всього світу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть розбагатіти завдяки 1 гривні та розповідав, який вигляд має цінна монета. Також ми повідомляли, які монети принесуть своїм власникам 5 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.