Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ презентував пам'ятну медаль на честь Маріуполя: як виглядає

Медаль виготовлена з нейзильберу, її тираж становиить 100 тисяч штук

Фото: Уніан, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Зображення Маріуполя на монеті НБУ

Фото: Уніан, НБУ. Колаж: Pro Гроші

У Національному банку України показали, як виглядає нова пам'ятна монета. Її присвятили героям, захисникам та мешканцям Маріуполя.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Маріуполь – це урок стійкості, непохитності та героїзму. Насамперед цей урок нам дали захисники Азовсталі. Ми вшановуємо кожного з них, поклоняємось кожному, пам'ятаємо кожного, хто досі перебуває в полоні, хто повернувся з міста Марії і надалі прагне захищати свої принципи і свою країну. Безумовно, це один із найвидатніших проявів перемоги українських воїнів у новітній історії", – розповів голова Нацбанку Андрій Пишний.

Як виглядає пам'ятна монета

Дизайн для монети створювала київська художниця Мариною Куц. За її задумом, реверс медалі містить образ відданого Україні воїна, довкола якого — стилізовані уламки, зброя, перехрестя прицілу.

На аверсі медалі зображено фасад драмтеатру під прицілом та стилізовані конструкції заводу Азовсталь, на який летять ворожі бомби.

Медаль виготовлена з нейзильберу, її тираж становив 100 тисяч штук (у тому числі до 50 тисяч штук у 2022 році).

Пам'ятні монети від НБУ

Нагадаємо, 21 листопада Національний банк України випустив першу пам'ятну медаль із серії, присвяченої містам героїв, – "Херсон – місто героїв".

Дизайн пам'ятної медалі "Херсон — місто героїв", розроблений художницею Наталією Фандиковою, відтворює пейзажі довоєнного міста Херсона — гарного, гармонійного, що надихає до життя, — у сплетінні історичних подій весни 2022 року, коли городяни сміливо і самовіддано протестували проти окупантів.

А на початку жовтня українцям презентували пам'ятну монету "Сили територіальної оборони Збройних Сил України".

На реверсі монети зображено дві стилізовані фігури військовослужбовців, а також логотип та гасло Сил територіальної оборони ЗСУ: "Готові до опору".

Крім того, Національний банк України ввів в обіг нову пам'ятну монету, на якій зображено Володимирський собор у Києві. Монета продовжує серію "Визначні пам'ятки архітектури України".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.