Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нас багато, але бажання одне: чого хочуть українці у Новому році і яке майбутнє на нас чекає

Разом читаємо листи, які українці написали під Новий 2023 рік зі своїми найбільшими бажаннями, й дізнаємося прогнози на наступні 12 місяців від експертів

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Разом з одним великим спільним бажанням в кожного українця є своя мрія

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

В останній день року мільйони українців о 23:59 беруть в руки бокали й з усмішкою на обличчі загадують свої бажання на Новий рік. Хтось мріє про нову роботу, про дружбу, кохання, успіх, подорожі, дітей, сім'ю, здоров'я, більше спокою і щастя. В останній день року мільйони українців о 23:59 думають про одне бажання на всіх: аби наступний рік був кращим за попередній.

Усі мрії розбила війна, яку принесли росіяни. 24 лютого 2022 року Російська Федерація здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. І цей рік став найгіршим за усі попередні. Та попри все, що з нами трапилось, ми продовжуємо вірити в майбутнє.

У постійній боротьбі за життя є місце для мрій, які традиційно загадуватимуть в останні хвилини року. Про що мріють українці і якими будуть бажання під ялинку на 2023 рік?

Дім для кожного


Дійсно, через війну ринок нерухомості переніс великі втрати: попит зменшився майже до нуля, відбулися стрибки цін у різні боки, змінилися вимоги людей до житла.

Наприклад, на первинному ринку собівартість квадратного метра зросла в середньому на 25-30% в іноземній валюті, для покупців у гривневому еквіваленті ціна стала більшою на 40%. Але як розповів Pro Гроші керівник інвестиційно-девелоперської компанії INSPI Development Володимир Семенцов, ці зміни можна вважати формальними, адже попит на квартири в новобудовах майже на нулі.

Для цього сегменту ситуація надскладна, і навряд щось змінюватиметься у першій половині 2023 року. Це стосується як цін, так і кількості ризиків як для забудовників, так і покупців. Далі ситуація залежатиме від перебігу війни й шкоди, яку ще росіяни завдадуть Україні.

Але все значно краще на вторинному ринку. Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта розповів, що якщо говорити про ціни на житло на вторинці у гривнях, то вони зросли. Однак коли рахувати в доларах, то вартість наприкінці року зберігається на тому рівні, який був у липні-серпні. Загалом люди не поспішають продавати нерухомість. Хоча угоди відбуваються, і знайти собі продавця точно можна.

Якщо людина планує купити житло, то їй слід звернути увагу на ті квартири, які розташовані якомога далі від критичної інфраструктури, які мають якісний ремонт, де є укриття якщо не в самому будинку, то хоча б поруч. Усі тенденції вказують на те, що тепер у покупців безпека в пріоритеті, і однозначно нехтувати цим не варто.

Долар як новорічне диво


Один із наслідків повномасштабної війни – зростання курсу іноземних валют і ослаблення гривні. Працює це так, що, по-перше, через витрати на війну з Росією в Україні є дефіцит бюджету, що тисне зокрема на долар.

По-друге, чи не найпотужнішим чинником є зменшення експорту. Морські шляхи, якими Україна вивозила на продаж різні товари, зараз під тимчасовим контролем росіян, а отже експорт у значно менших обсягах і зі своїми проблемами відбувається через сухопутні шляхи. Саме експортний виторг є одним з основних джерел валюти в країні. Щоправда, трохи ситуація покращилась, коли запрацював так званий зерновий коридор, завдяки чому Україна може продавати своє зерно. Також пом'якшує ситуацію міжнародна фінансова допомога.

Однак навіть це не може дозволити Нацбанку зменшити офіційний курс долара, який на кінець 2022 року зберігається замороженим на рівні 36,56 грн/дол. Крім того, економісти та аналітики стверджують, що очікувати зараз на укріплення гривні не треба, принаймні до тих пір поки триватиме війна.

Раніше Максим Орищак, фінансовий аналітик, розповів Pro Гроші, що наступним важливим психологічним рівнем для української гривні буде 45 грн/дол. Про те, що гривня лише слабшатиме, ідеться і в макропрогнозі Міністерства економіки України на 2023 рік. Згідно з ним у перші місяці нового року офіційний долар має коштувати 42,2 грн, а на кінець 2023 року очікується офіційний курс на рівні 45,8 грн/дол. Ринковий, відповідно, буде вищим на близько 10%.

Новий етап в житті й нова робота


За даними ресурсів, які моніторять ситуацію на ринку праці, саме сфера IT була найбільш стійкою з початку воєнного стану. Протягом певного періоду там навіть не знижувались зарплати.

Наприкінці року ця сфера все ще пропонує найкращі зарплати. І кількість вакансій там теж зросла. Притому, що загалом по Україні вакансій стає більше, але не настільки, щоб дати роботу всім, хто її зараз шукає. У деяких сферах на одну посаду претендує до 20 людей.

Для усіх, хто хоче почати кар'єру в IT, є один важливий нюанс. Необов'язково бути розробником, писати коди й мати технічну освіту. Редакція Pro Гроші цієї осені спілкувалась із дівчиною, яка взагалі не маючи досвіду роботи й здобуваючи журналістську освіту, отримала роботу в IT компанії й за 9 місяців пішла на підвищення.

Саме ця дівчина Олеся нам розповіла, що в IT багато технічних спеціалістів, але дуже мало людей, які вміють керувати іншими. І різні менеджери дуже цінуються на цьому ринку. Компанії шукають собі бізнес-аналітиків, HR та PR менеджерів, рекрутерів, маркетологів, копірайтерів та інших фахівців гуманітарної сфери. І зарплати в них можуть бути не гіршими, ніж у розробників.

Тому головне, що треба зрозуміти: ця сфера тільки росте, кількість компаній збільшується, потреба у працівниках також більшає, а тому шанси є в кожного. Навіть у тих, у кого не вистачає "айтішного" досвіду.

А більше про досвід нашої героїні Олесі можна почитати в матеріалі про те, як легко прийти в IT.

Повернути фінанси у звичне русло


На кінець 2022 року прогнози були такими, що інфляція сягне 30%. Власне конкретно до цього показника вона не доросла, але до нього наблизилась. За останніми даними НБУ у листопаді інфляція у річному вимірі становила 26,5%. Найбільше українці відчули, як подорожчали продукти, пальне та різного роду послуги.

І, на жаль, поки триває війна і Росія продовжує завдавати збитків українській економіці, меншими ціни не ставатимуть. За прогнозами на 2023 рік, інфляція зберігатиметься такою ж, як і зараз. Хоча і є певні надії, що деякі тенденції зміняться.

Зокрема, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ робив прогноз для нашого сайту, де зазначав, що ціни на продукти, скоріше за все, будуть рости не такими високими темпами, як цього року. А ціни на пальне, наприклад, будуть залежати від того, чи почнеться світова економічна рецесія. Якщо вона охопить один з глобальних економічних кластерів, як от США чи ЄС, то ціни на пальне будуть на низькому рівні й в Україні.

Великий шок уже пройшов, але непередбачувані чинники можуть виникнути в будь-який момент. Наприклад, обстріли росіянами інфраструктури посприяли збільшенню цін на генератори через ажіотаж на них. Чи буде подібна ситуація в майбутньому, спрогнозувати складно. Але те, що економіка не відновиться в один момент і ціни не впадуть до довоєнних рівнів, це вже беззаперечний факт.

Добро завжди перемагає зло


Російська Федерація здійснила збройний напад на Україну у 2014 році. Відтоді протягом 8 років окупованими були АР Крим і частина Донецької та Луганської областей. У 2022 році 24 лютого близько 4 години ранку Російська Федерація почала повномасштабне вторгнення в Україну. З того моменту вся держава бореться за своє існування всіма силами й засобами, які тільки нам доступні.

Попри шок, надскладні умови та жахливі терористичні дії росіян, українці почали чинити опір окупантам. Він був настільки потужним, що попри перевагу російської армії над українською у чисельності особового складу, зброї, техніки та інших засобах, вже у березні наступ ворога суттєво сповільнився, він не зміг захопити столицю та просунутися углиб країни.

Уже на початку квітня уся територія Київської області була звільнена Силами оборони України. Далі російська армія з поразкою покинула Житомирщину, Чернігівщину і Сумщину.

Щодня в Україні відбуваються історичні події, за якими стоять прості громадяни. Щодня росіяни чинять геноцид і тероризм. Але попри ці трагедії, ми раділи блискавичному наступу ЗСУ на Харківщині й звільненню Херсона восени, радіємо кожному обміну полоненими й перемогам українців на всіх фронтах. Власне сумніву у тому, що Україна переможе, немає взагалі. Питання лише в термінах.

Контрнаступальні дії української армії, як говорив міністр оборони України Олексій Резніков на початку зими, мають відновитися, щойно замерзне ґрунт і стане придатним для проходу техніки. Україна і далі наступатиме та звільнятиме усі свої території. Чи не найточніші глобальні прогнози, які звучать в нашому просторі, дає керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Саме за його словами, війна в Україні закінчиться у 2023 році. І це буде вихід на кордони 1991 року.

У Крим ЗСУ, за словами Буданова, зайдуть до кінця весни 2023 року. Але головне, що варто пам'ятати, читаючи будь-які прогнози: вони відносні й ніколи не треба недооцінювати ворога. Доки існує Росія, ризики для нас будуть завжди. І нові складні воєнні виклики можуть статися будь-коли.

Та попри це, варто зберігати "обережний оптимізм". Росіяни програли вже, і наша справа – довести цю війну до кінця, повернути все своє та домогтися репарацій. А в здатності українців це зробити не сумнівається ніхто.

Дізнатися більше про прогнози, зміни та перспективи можна у нашій спецтемі "Яким буде 2023 рік".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.